Medaljo policije za hrabrost in požrtvovalnost prejela tudi dva Pomurca

34 izjemnih posameznikov je včeraj, 21. decembra 2016, prejelo posebna priznanja za svoja hrabra in požrtvovalna dejanja. Medalje policije za požrtvovalnost in medalje policije za hrabrost kot simbolično javno zahvalo in pohvalo sta jim na današnjem slovesnem sprejemu podelila generalni direktor policije Marjan Fank in državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Vsem prejemnikom medalj sta iskreno čestitala za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije. Njihovo ravnanje nam je vsem lahko za zgled in si zasluži priznanje, še zlasti zato, ker so v ospredju javne pozornosti običajno predvsem represivni ukrepi policije, pozitivna, človekoljubna dejanja pa so na žalost pogosto spregledana.

V svojem nagovoru je generalni direktor policije Marjan Fank pohvalil policiste ter občane za njihova hrabra in požrtvovalna dejanja, ob tem pa dodal, da je izjemno ponosen, da imamo v svojih vrstah kot tudi med občani tako pogumne in srčne ljudi.

Med prejemniki je 24 policistov in 10 občanov, ki so v minulem letu nesebično pomagali in reševali življenja, pri tem pa veliki nevarnosti pogosto izpostavili tudi sebe. Izkazali so se s svojimi pogumnimi dejanji. V številnih primerih so pravočasno prepoznali situacije, v katerih je bilo ogroženo človeško življenje, in se pravilno odzvali nanje. Vest jim je narekovala, da ne morejo in ne smejo samo čakati. Ko je bilo treba, so zato ukrepali, in to brez vsakršnega pomišljanja. Prav to je v večini primerov predstavljalo tisti ključni moment, ko se je jeziček na tehtnici usode, ki je odločal o preživetju ali smrti, nagnil v smer življenja.

Med prejemniki za požrtvovalnost sta tudi dva pomurska policista, natančneje policista Miha Petek in Aleksandra Žižek s PP Gornja Radgona, ker sta utapljajočo se osebo požrtvovalno rešila iz vode.

7. avgusta 2016 je občan obvestil policijo, da je v reki Muri  v Gornji Radgoni opazil nekoga plavati in da so na bregu tudi torbica in bergle. Na prijavo sta se takoj odzvala kriminalist Miha Petek in policistka Aleksandra Žižek. Pripeljala sta se iz bližnje vasi in začela preiskovati nabrežje. Po okoli 500 metrih hoje v smeri rečnega toka sta v vodi opazila starejšo žensko, ki se je že vsa obnemogla komajda držala večjega kamna. Policista sta se po strmem bregu spustila k njej in 83-letno občanko, ki je nameravala storiti samomor, uspela potegniti iz reke. S svojim požrtvovalnim ravnanjem sta preprečila hujše posledice in ženski rešila življenje.