Medalje za hrabrost in požrtvovalnost prejelo 26 policistk in policistov, med njimi tudi občanka Velike Polane, sicer policistka v Ljubljani

Predvčerajšnjim sta generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, v Policijski akademiji v Tacnu, podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost 39 prejemnikom, od tega 13 občanov in 26 aktivnih policistov, ki so se v 20 različnih nevarnih in nepredvidljivih situacijah izkazali s svojimi dejanji, ko so pomagali in reševali dragocena človeška življenja.
Pet prejemnikov medalj za hrabrost in požrtvovalnost se je odločno pognalo za storilci kaznivih dejanj in jih tudi uspešno prijelo ter zadržalo na kraju. Štirinajst prejemnikov se je izkazalo v nevarnih intervencijah zaradi požara, ko so junaško in požrtvovalno iz stavb reševali stanovalce. Kar dvajset pa je policistov in občanov, ki so brez oklevanja priskočili na pomoč popolnim tujcem ter jih rešili iz rek, visokih stavb oziroma jim z ustreznimi postopki oživljanja rešili življenje.

Medalji policije za hrabrost sta prejela tudi Tomaž Horvat in Petra Tkalec, sicer občanka Velike Polane, zaposlena v Ljubljani

4. aprila 2019 zvečer so bili policisti obveščeni o ugrabitvi avtobusa mestnega potniškega prometa. Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Ljubljana je obvestilo takoj posredoval policijskim patruljam na terenu. Poziv sta sprejela tudi policista Postaje prometne policije Ljubljana Tomaž Horvat in Petra Tkalec. Ker sta bila policista ob sprejemu obvestila v križišču Barjanske ceste in uvoza na južno ljubljansko obvoznico, sta bila takoj pozorna na avtobus, ki je pripeljal mimo njiju. Zapeljala sta za njim proti semaforiziranemu križišču.

Voznik avtobusa na znak rdeče luči ni ustavil, temveč je z nezmanjšano hitrostjo nadaljeval vožnjo. Ker je bilo očitno, da gre za avtobus, na katerega se je nanašala napotitev, je policist Horvat naglo zapeljal za njim, ga prehitel in začel zaustavljati tako, da je postopoma zmanjševal hitrost. Temu je sledil tudi voznik avtobusa. Policista sta o dogajanju sproti obveščala operativno-komunikacijski center. Ko se je vozilo ustavilo, sta stekla do avtobusa. Voznik je odprl vrata, tako da je lahko policist Horvat vstopil pri sprednjih, Tkalčeva pa pri zadnjih vratih. Ker so bili v tem času na vozilu tudi potniki, osumljenec pa je bil agresiven in nepredvidljiv, sta se policista odločila, da vozilo zapustita in poskušata osebo prijeti zunaj.

Z uporabo prisilnih sredstev (sredstev za vezanje in vklepanje, telesne sile, strokovnega prijema in plinskega razpršilca) sta osumljenca, ki se je upiral, zunaj avtobusa vendarle obvladala. Žal je osumljenec malo pozneje kljub pomoči in oživljanju policistov in zdravniške ekipe Urgentnega kliničnega centra Ljubljana na kraju umrl. Glede uporabe prisilnih sredstev je za to pristojna komisija ugotovila, da so bila uporabljena strokovno, zakonito in učinkovito, smrt moškega pa ni bila povezana z njihovo uporabo, saj je nastopila kot posledica odpovedi srca.

Policist Tomaž Horvat in policistka Petra Tkalec sta nenavadno vožnjo avtobusa mestnega prometa takoj povezala s prejetim obvestilom, se hitro odzvala in zaustavila avtobus. Tudi nadaljnji postopek sta izvedla tako, da potniki avtobusa niso bili ogroženi, saj sta s taktično zrelim ravnanjem osumljencu omogočila, da je zapustil avtobus, in ga zunaj obvladala brez nevarnosti za druge vpletene. V nevarni situaciji sta nedvomno preprečila morebitne hujše posledice, pri tem pa izpostavila nevarnosti tudi svoji življenji.

Petra in sodelavec sta že letošnjega junija pomagala pri reševanju življenja

Petra Tkalec s sodelavcem, je 10. junija letos s svojim kolegom opravljala vsakdanje naloge s področja prometne varnosti. V nekem trenutku je, kot so sporočili iz PU Ljubljana, do obeh nemudoma prihitel občan, češ, da se je njegov sorodnik, šlo je za njegovega strica, zgrudil v stanovanju in nujno potrebuje pomoč.

Policista seveda nista dolgo oklevala in se podala v večstanovanjski objekt na Podutiški cesti v Ljubljani, kjer se je resnično nahajal moški v slabem zdravstvenem stanju, med tem pa je že bila obveščena nujna medicinska pomoč reševalne postaje Ljubljana. Ta je nemudoma izvozila iz UKC Ljubljana in na kraj prišla skorajda istočasno kot policista, med tem pa sta slednja stekla še po defibrilator.

Policista sta tako ekipi iz Reševanje postaje Ljubljana z masažo srca pomagala pri oživljanju občana, kar se je izplačalo, saj je moški zaradi hitrega posredovanja tako policistov kakor reševalcev srčni napad preživel. Iz PU Ljubljana so sporočili, da je moški že kmalu pričel s samostojnim dihanjem ta pa je bila nato prepeljan tamkajšnjo bolnišnico v nadaljnjo oskrbo.