Med nominiranci za Obrtnika leta 2019 tudi Pomurca

Letošnja podelitev prestižnih priznanj Obrtnik leta 2019 in Podjetnik leta 2019 se bo odvila v okviru slovesnosti ob praznovanju 50-letnice Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, ki bo 5. decembra v Grand hotelu Union v Ljubljani. Častni pokrovitelj dogodka, na katerem bomo razglasili tudi najstarejšega obrtnika leta ter podelili mojstrske diplome, je predsednik RS Borut Pahor.
Slovesnost ob praznovanju visokega jubileja bo nadgradil izbor že 17. obrtnika leta in 27. podjetnika leta. Prestižni priznanji bosta prejela posameznika za svoje poslovne dosežke, inovativnost in odličnost. OZS tudi na ta način skrbi za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtnikov in podjetnikov ter obenem spodbuja odličnost in kakovost njihovih storitev in izdelkov, Med nominiranci za Obrtnika leta 2019 sta tudi dva Pomurca in sicer Gorazd Kocbek, Gorazd Kocbek s.p., Sveti Jurij ob Ščavnici in Peter Podlunšek, MEDICOP – specialna oprema d.o.o., Murska Sobota.

Oljarna Kocbek, Gorazd Kocbek, s. p., Sveti Jurij ob Ščavnici

Gorazd Kocbek vodi oljarno, katere začetki segajo v leto 1929, ko je Alojz Kocbek kupil posestvo in se začel ukvarjati z mlinarstvom in kasneje še z oljarstvom. Svoje znanje in izkušnje je Alojz prenašal na sina Antona, ta pa na Gorazda, ki nadaljuje tradicijo svojega deda in očeta. Še vedno uporabljajo enak mlin kot  leta 1929 in še vedno obdelujejo olje na isti način kot takrat. Gorazd čuti veliko spoštovanje in globoko hvaležnost do tega znanja, ki se prenaša iz roda v rod, zato še naprej razvija znamko Kocbek kot v prihodnost zazrto podjetje, v tesni povezavi s preteklostjo. Spoznal je tudi, da v 21. stoletju bučno olje sodi med luksuzne izdelke, na gurmanske krožnike in v čokolado, ne le na solato.

Tradicija, znanje, izkušnje in zahteve trga so vzrok, da danes lahko nudijo najbolj čista in naravna olja iz izbranih semen, ki so dozorela na poljih še neokrnjene narave. Trgu ponujajo bučno olje, ki je narejeno izključno iz slovenske surovine po stari tradicionalni metodi. Leta 1994 je oljarna Kocbek kot prva začela bučna semena predelovati s hladnim stiskanjem. Pri tem se semena ne obdelujejo, temveč se olje iztisne neposredno iz semen, ki je popolnoma naravno in po vonju, barvi in okusu skoraj identično semenu.

Izdelki Oljarne Kocbek, niso poznani in cenjeni le doma, ampak med drugim tudi v ZDA, Rusiji, na Tajvanu, Japonskem, Kitajskem, v Združenih Arabskih Emiratih in drugih deželah kamor izvažajo svoje olje. Vse od domačih kuhinj, do restavracij z Michelinovimi zvezdicami, najdete pa ga tudi v restavraciji At.mosphere v Dubaju, ki je v 122. nadstropju stavbe Burj Kalifa najvišja restavracija na svetu.

MEDICOP – specialna oprema d.o.o., Murska Sobota

Letošnje leto je podjetje Medicop prelomno zaznamovalo s selitvijo v nove poslovne in proizvodne prostore. Generalni direktor Peter Podlunšek je julija 2018 smelo zastavil načrte in vztrajno zasledovanje cilja se je obrestovalo, saj so največjo celovito investicijo v zgodovini podjetja uspešno zaključili v pičlih dvanajstih mesecih. Sodobna zasnova in organiziranost vsebinskih sklopov v objektu sta izraz njihove poslovne filozofije, omogočata boljše pogoje dela in spodbujata rast podjetja. Kreativno okolje se odraža v zadovoljstvu sodelavcev, poslovnih partnerjev in tudi kakovosti končnih produktov.

Vizija podjetja Medicop je ustvarjati izjemne rešitve na področju medicinske opreme in specializiranih vozil, ki rešujejo življenja. Lastni razvojni center zagotavlja neodvisen razvoj tehničnih izboljšav in novosti ter tako že več kot 40 let doseganje visokih standardov specifičnih potreb njihovih kupcev na več kot 60. trgih širom sveta. Skrbno izbrane vrednote podjetja so njihovo glavno vodilo: stremijo h kakovosti, pri varnosti izdelkov ne pristajajo na kompromise, zanesljivost je ključ do zaupanja kupcev, ustvarjanje gibanja pa poslanstvo, ki se ne odraža le v produktih, ampak je usmerjeno k učinkovitosti delovnih procesov in k doseganju višjih ciljev nagovarja tudi zaposlene.

Peter Podlunšek je vodenje podjetja Medicop prevzel leta 2012. Njegov svetovljanski duh in odprtost uma sta odsev strasti do letenja, ki ne pozna geografskih meja ter se povzpne nad lokalne miselne vzorce. Danes uspešno nadgrajuje pot svojih staršev, Zdenke in Aleksandra Podlunška, ki se je začela z veliko poguma in neomajne volje. Ničesar nista vedela o medicinskih napravah, a sta z vizionarskim duhom in izjemnim smislom za razvojne ideje postavila neomajne temelje. In to je bil šele začetek.