VIDEO: Med najboljšimi mladimi pevci je v Slovenski filharmoniji nastopila tudi Lendavčanka, Pia Novak

V sklopu koncertnega cikla Glasbene matice Ljubljana je bil v soboto 25. maja 2019 v Slovenski filharmoniji koncert najboljših mladih pevcev, prvonagrajencev na letošnjem slovenskem državnem tekmovanju TEMSIG 2019. Med slednjimi je bila tudi Lendavčanka, Pia Novak.
Lendavčanka Pia Novak, dijakinja 1. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, je, spomnimo, letošnjega marca na 48. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije – TEMSIG, osvojila zlato plaketo in 1. mesto v disciplini petje v I. a kategoriji s skladbama: F. Gasparini: Lasciar d’amarti in B. Ipavec: Na poljani, pod mentorstvom prof. Tatjane Vasle in korepetitorke Darje Mlakar Maležič.

Da se je Pia sploh lahko uvrstila na državno tekmovanje, se je najprej bila primorana dokazati na predtekmovanju, ki ga je imela 3. februarja 2019, nato pa so sledile še enomesečne intenzivne vaje, kar seveda Pii ni predstavljalo velikih težav. In ta njena zagnanost ter predanost petju se pozna tudi na točkovanju, kajti dva od treh žirantov sta ji podelila maksimalnih 100 točk. Poleg vrhunskega rezultata je prejela še posebno nagrado za najboljšo izvedbo slovenskega skladatelja.

Minulo soboto nastopila med najboljšimi, v Slovenski filharmoniji

Koncert je bil nagrada vsem prvo uvrščenim v vsaki posamezni kategoriji, med katerimi je bila tudi Pia Novak, o čemer smo že poročali. Tokrat je nastopila s skladbama Benjamina Ipavca (1829 – 1908): “In vendar enkrat še srce” (Fran S. Cimperman) in “Na poljani” (Oton Župančič). Že sicer pa je Pia v Slovenski filharmoniji pred tem nastopila 25. aprila, na koncertu mladih pevcev, ki pa je bila nagrada Društva slovenskih pevskih pedagogov tistim pevcem, ki so se udeležili TEMSIG-a in so se v posamezni kategoriji discipline petje uvrstili na prva tri mesta.

Pia Novak je učenka 1. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Tatjane Vasle. V Glasbeni šoli Lendava se je učila kitaro in klavir, petje pa pri prof. Nini Dominko v Glasbeni šoli Amadeus. V zadnjih letih je prejela več priznanj, med drugimi zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju Nikola Cvejić (Ruma, 2017), Lazar Jovanović (Beograd, 2018), Daleki akordi (Split, 2018) in Lav Mirski (Osijek, 2018). Letos je na slovenskem državnem tekmovanju osvojila zlato plaketo in 1. nagrado ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Pia se redno udeležuje pevskih delavnic in mojstrskih tečajev. V letošnji jesenski sezoni se ji odpirajo vrata v svet opere, saj se ji ponujata vlogi v različnih opernih predstavah. O Pii bomo vsekakor še primorani poročati.

Nastop Pie Novak