Med inovativnimi živili 2022 tudi omaka s paradižnikom iz Renkovcev

Minulo sredo so bila razglašena najbolj inovativna živila leta 2022. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Posebna nagrada za inovativnost s področja trajnosti je romala Posestvu Trnulja pri razvoju bio sojinega polpeta Pečenjak, v Engrotušu, kjer so v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvili omako s paradižnikom Ana Roš & Tuš.
Omaka s paradižnikom Ana Roš & Tuš

Engrotuš d.o.o., v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci

Omaka je pripravljena iz slovenskega paradižnika Lušt. Paradižnik, ki je prezrel za dostavo na trg, vendar še vedno sočen in okusen, je ročno obran in dostavljen do bližnjega predelovalnega obrata v  Renkovcih, ki deluje po načelu socialnega podjetja in zaposluje invalidne osebe iz lokalnega okolja. Polni okus omake je plod kakovostnih lokalnih surovin in odlične recepture, pripravljene v sodelovanju s kuharsko mojstrico Ano Roš. Omako proizvajajo sproti, glede na obseg povpraševanja, kar po eni srani omogoča svežo ponudbo, hkrati pa se na ta način zmanjšujejo presežki hrane. Inovativnost izdelka je v zmanjševanju zavržkov pri pridelavi hrane, vzpostavljanju kratkih prehranskih verig in podpori manjšim lokalnim živilskim obratom.

Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje – Dober tek Slovenija, podpira pa Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.