Med Čentibo in Bukovniškim jezerom bomo prihodnji četrtkov popoldan zakolesarili v pomlad

V okviru “Dnevov zdravja 2019,” bo prihodnji četrtek, 18. aprila popoldan, potekal kolesarski dogodek s startom izpred kolesarskega centra Murania, ki so ga poimenovali “Zakolesarimo v pomlad.” Trasa kolesarjenja željnih bo potekala na relaciji Kolesarski center Murania-Lendava-Genterovci-Dobrovnik-Bukovniško jezero.
Organizatorji koristnega in odmevnega dogodka so: Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, Občina Lendava, Občina Dobrovnik, DOŠ Dobrovnik, Kolesarski klub Lendava, Kolesarski klub – Ocean Orchids cycling team Dobrovnik, Zdravstveni dom Lendava, Policijska uprava Murska Sobota in PP Lendava.

Predvideni so tudi kraji zbirališč in odhoda kolesarjev, in sicer: 15.30 – 16.00: Kolesarski center Murania, Čentiba; 16.15 – Lendava, izpred restavracije Trojica; 16.45 – Genterovci, parkirišče izpred trgovine; 17.00 – Dobrovnik, parkirišče pred Kulturnim domom; 17.30 – Bukovniško jezero.

Poleg kolesarjenja pa bodo na različnih lokacijah izvajali še nekatere preventivne dejavnosti, in sicer, 15.30 – 16.00: Kolesarski center Murania – Meritve dejavnikov tveganja (krvni tlak, visceralna maščoba); 16.00 – 18.30: Bukovniško jezero – Nordijska hoja (palice za nordijsko hojo so zagotovljene), vaje za dobro počutje, meritve dejavnikov tveganja (krvni tlak, visceralna maščoba), sprehodi do Pustolovskega parka, kapele sv. Vida, Vidovega izvira in okolice Bukovniškega jezera, in seveda druženje.

Sicer pa, v Kolesarskem centru Murania je možna tudi izposoja koles, a je potrebna predhodna rezervacija na tel. št. 051/631-054 ali na e-mail klavdija.zalman@nijz.si. Na dogodku bo omogočen prevoz oseb in koles v obe smeri. Kolesarjenje kot oblika prevoza prinaša sodobno, dinamično in ozaveščeno potovanje, s katerim lahko neposredno prispevamo k izboljšanju okolja, z aktivnim slogom pa tudi k dvigu kakovosti življenja. Namen dogodka je povezovanje pomembnih deležnikov v regiji na področju medsektorskega sodelovanja, ki lahko vplivajo na dvig ozaveščenosti in promocijo gibanja prebivalcev naše regije. Organizatorji dogodka bodo s svojo dejavnostjo in aktivnostmi doprinesli k izvedbi dogodka, ki bo promoviral gibanje.

Kolesarjenje kot dobrodošla rekreativna aktivnost

Ideja o kolesarjenju na začetku pomladi in jeseni je v zadnjem obdobju dobrodošla rekreativna aktivnost, saj nas pozitivno usmerja v ozaveščenost do zdravega načina življenja, varno vključevanje kolesarjev v javni promet in preizkušanje primernosti naše javne prometne infrastrukture v akciji “Slovenske občine prijazne kolesarjem.” Odrasli prebivalci pomurske regije so po rezultatih nacionalne raziskave z zdravjem povezani vedenjski slog, več telesno dejavni kot v preteklosti.

Na žalost je še vedno velik problem čezmerna telesna teža in debelost. Posebej izpostavljajo problem prekomerne hranjenosti in debelosti pri šolskih otrocih. Pomurska regija ima namreč največji delež šolskih otrok s čezmerno telesno težo in najnižji delež otrok s primernim telesnim fitnesom. “Medsebojno povezovanje vseh deležnikov v skupnosti obrodi sadove, saj si s tem porazdelimo breme, vsak pa s svojim prispevkom omogoči lažjo dosego cilja – krepitev in ohranjanje zdravja vseh nas,” poudarja Gordana Toth iz JZ NIJZ Murska Sobota, kjer tudi poudarjajo, da bo celotni dogodek potekal brez uživanja alkohola.