Med akcijo Truck & Bus minuli teden policisti odkrili 850 kršitev

Med vseevropsko akcijo Truck & Bus minuli teden so tudi slovenski policisti poostrili nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Tako so v dneh med 23. in 29. julijem 2018 na slovenskih cestah odkrili 850 kršitev. Prometne predpise je kršilo 39 voznikov avtobusov in 579 voznikov tovornjakov.
V prvem polletju letošnjega leta je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 1.436 (v prvem polletju 2017 pa 1.222) voznikov tovornih vozil. V teh nesrečah sta 2 (3) osebi umrli, 3 (2) vozniki so bili huje telesno poškodovani, 78 (48) pa jih je bilo lažje telesno poškodovanih. Od vseh v prometnih nesrečah udeleženih voznikov tovornih vozil v prvem polletju 2018 jih je prometno nesrečo povzročilo 831 (716).

Najpogostejše kršitve so bile povezane z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvami hitrosti, preobremenjenostjo in tehnično brezhibnostjo vozil ter obveznimi počitki ter odmori voznikov.

Namen t. i. akcije Truck & Bus je zmanjšati število kršitev cestnoprometnih predpisov pri prevozu tovora ter potnikov. Evropsko usklajeno akcijo koordinira Tispol, evropska mreža prometnih policij, v Sloveniji pa so opisane aktivnosti del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa.