Mariborska helikopterska nujna medicinska pomoč: Bi lahko ostali brez celovite oskrbe na terenu tudi v Pomurju?

Helikopterska nujna medicinska pomoč iz mariborskega letališča, ta z nujno medicinsko pomočjo “preko zraka” oskrbuje tudi Pomurje, je organizirana že dobra tri leta, a se reševalci že vse od vzpostavitve omenjene službe spopadajo s kopico težav. Po tem, ko je letališče zaradi umika kitajskih vlagateljev prevzela državna družba, so se njihove razmere za delo še poslabšale.
Ekipa mariborskih reševalcev, sestavlja jih 17 diplomiranih zdravstvenikov in 18 zdravnikov, je lansko leto opravila kar 179 intervencij, kar je manj kot leta 2018, a so te bile veliko zahtevnejše. Kot pravijo, so imeli veliko intervencij po uspešnih reanimacijah in po zelo hudih poškodbah. Veliko dela so imeli tudi s tem, ko so v čim krajšem možnem času poskrbeli za paciente, ki so doživeli akutno možgansko kap ali akutni srčni infarkt. Čeprav se slednji trudijo in svoje delo opravljajo odlično, pa se praktično že od vzpostavitve takšne nujne medicinske pomoči ekipa spopada z obilico težav, o katerih je bilo med drugim govora tudi na enem izmed zasedanj Vlade RS.

Prvotna in osnovna težava je oddaljenost bivanjskih prostorov od helikopterja, s čimer se izgubljajo dragocene sekunde, druga pa je ta, da čeprav so venomer na voljo od osme ure zjutraj, so dejansko od pol desete, saj na letališču prej nimajo varovanja in ekipe za reševanje, iz česar izhaja, da so dobro uro in pol nefunkcionalni. Država pa sicer še vedno ni našla dolgoročne rešitve za delovanje letališča, zaradi česar grozi, da bi lahko ostali brez helikopterske nujne medicinske pomoči, ki rešuje človeška življenja tudi na območju Pomurja, z vidika zdravstvene oskrbe pa bi to bila seveda katastrofa. Zgodil bi se korak nazaj, česar pa si nobeden ne želi. Na vrsti je sedaj država, ki pove, kakšne načrte ima z mariborskim letališčem, saj si noben ne želi, da bi ostali brez celovite oskrbe na terenu.

Prva helikopterska nujna medicinska pomoč v državi je pričela delovati že leta 2003, a še po vseh teh letih se soočamo z dejstvom, da to področje ni ustrezno urejeno in pri njenem izvajanju prihaja do številnih težav. Tako danes nimamo organizirane sodobne helikopterske nujne medicinske pomoči, ki bi pokrivala celotno ozemlje države in delovala v skladu z mednarodnimi standardi. In to ob dejstvu, da se v zadnjih letih povečuje tudi obisk gora, kjer je ob nesrečah helikoptersko reševanje izredno pomembno.