Manjše osnovne šole s težavami pri razvozu otrok: Razkriška Občina na zanimiv način prihranila 2.000 evrov, ki bodo šli za potrebščine otrokom

Kot je znano, so se zadnje tedne šolskega leta k rednemu pouku vrnili vsi učenci v osnovnih šolah, a je težava nastala pri strogih pogojih, ki jih je postavil Nacionalni inštitut za javno zdravje za organizirane prevoze otrok v šolo, ki jih plačujejo Občine. Pogledali smo, kako so to rešili v Razkrižju.
Na podlagi določenih kriterijev s strani NIJZ, bi v kombiniranem vozilu prevoznik lahko ob eni vožnji vozil le enega učenca. Ker je za prevoze v razkriški osnovni šoli bilo zainteresiranih pet staršev, bi to pomenilo pet prevozov v šolo in torej pet tudi iz šole. To bi za Občino, za teh nekaj šolskih dni pomenilo za okrog 2000 evrov dodatnih stroškov. Šola se je, glede na ta strošek, sporazumela s starši, da se bodo večji učenci v šolo vozili s kolesi, za tiste, ki še kolesa ne vozijo pa bodo poskrbeli starši sami.

“Da bi se ta prihranek, 2000 EUR, odrazil na sami šoli, sem v okviru svojih pristojnosti, na podlagi Odloka o izvrševanju proračuna občine, izdal sklep o prerazporeditvi teh sredstev iz proračunske postavke prevozi otrok v šolo, na postavko osnovne šole Razkrižje. Sredstva lahko osnovna šola porabi za svoje druge potrebe (ena od možnosti je sofinanciranje folklornih oblek na šoli), hkrati pa je Občina za vse učence nabavila odsevne nahrbtnike, zapestnice in pisala,” je zapisal župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič. Sklep o prerazporeditvi sredstev skupaj z nahrbtniki je simbolično bil predan prvima dvema razredoma osnovne šole v prisotnosti otrok, učiteljic, ravnateljice in sodelavke občinske uprave. Predaja je bila opravljena pred osnovnošolsko zgradbo, “zame osebo pa je bilo to prvo neposredno srečanje z učenci in učiteljicami po izrednih razmerah,” je še dejal tamkajšnji župan.

Župan pri tem dodaja, da so prve dni ponovnega povratka vseh otrok v šolo na cesti dežurali marljivi prostovoljke in prostovoljci in šolarje opozarjali na pazljivost na cesti, podobno, kot je to bilo ob začetku šolskega leta.