Mama, draga mama, zakaj si nas zapustila? Žalostna zgodba iz Dolge vasi

Naselje Dolga vas z okrog 600 dušami gotovo poznajo po vsej Sloveniji. Tam, kjer je nekoč, v času železne zavese, a tudi po osamosvojitvi Slovenije, bil osrednji prehod med Slovenijo in Madžarsko, v sožitju živijo Slovenci in Madžari, a tudi Romi, ki imajo več kot solidno urejeno naselje. Prav od tukaj pa prihaja žalostna zgodba treh deklet.
Prav v omenjenem naselju, kljub trdoživosti romskega življa, imajo mnogi težave bodisi s prilagajanjem, bodisi s socialno stisko. Kljub vsemu se vsi nekako znajdejo in čeprav so še vedno nekoliko odrinjeni, živijo solidno. Tako živijo tudi tri dekleta, 16-letna Redžina, 15-letna Paloma, dijakinje drugega oziroma prvega razreda Dvojezične srednje šole v Lendavi – smer trgovec, in 13-letna Marjana, učenka 8. razreda Dvojezične osnovne šole I Lendava. V kar lepo urejenem domu se jim, pod babičino “marelo,” večinoma dobro godi, a so v zadnjih nekaj letih prelile veliko žalostnih solz. Soglasno nam povejo, da zaradi staršev, predvsem zaradi mame, ki jih je že leta 2011, ko so bile stare osem let manj, enostavno zapustila na milost in nemilost. Hvaležne so babici, očetovi mami Regini Olah, ki jih je doslej uspešno vodila skozi življenje in vse kaže, da bo tako tudi v bodoče, saj so Redžina, Paloma in Marjana odločne, da si bodo s skupnimi močmi in s pomočjo babice, priskrbele človeka dostojno življenje, ki jih ne bo spominjal na težko in žalostno otroštvo.

Prav ta žalost in razočaranje jih pesti še danes, ko pogosto ne morejo zaspati, v preteklosti pa je bilo še huje, ko si zamislijo, da jih je mama tako preprosto “odvrgla,” kot da ne bi obstajale. Babica Regina, ki ni zdrava, pa tudi same, so med drugim preko sodišča, zlasti preko Centra za socialno delo Lendava, skušale doseči, da bi jih mamica vsaj enkrat tedensko obiskovala, se z njimi pogovarjala, jih podučila nekaterih najpomembnejših reči, kot to najlepše stori le mama. Žal Olahova dekleta niso imele te sreče, zato se pogosto s solznimi očmi sprašujejo: “mama, zakaj si nas zapustila?” “Dejansko ne vem, zakaj nas je rodila, če sedaj niti ne pokliče. Od 14. februarja (kakšen cinizem, prav na Valentinovo, op.p.) letos jo nismo niti videle, niti slišale. Znano nam je le, da je pred nedavnim rodila sinka, torej našega polbrata in samo vprašamo se lahko, kako bo skrbela zanj, če je nas tako zavrgla in pozabila. Ne moremo mimo dejstva, da nas je povsem razočarala. Že sedaj lahko zagotovim, da nikoli ne bom takšna in sploh ne bom tukaj živela. V šoli mi gre kar dobro in če bom še naprej tako uspešna, bom vpisala nadaljevanje šolanja po sistemu 3+2 in končala srednjo ekonomsko šolo. Želim si poiskati lepše okolje in si odpreti zasebno podjetje,” nam razlaga že resno dekle Redžina, ki po potrebi stoji sestricam ob strani, saj se zaveda, da tudi babica Regina ni zdrava in včasih tudi ona potrebuje pomoč.

“Razočarana sem nad obema, tako nad svojim sinom, kot nad nekdanjo snaho, da sta enostavno pozabila tri svoja dekleta. Sin me vsaj nekoliko posluša in se pogovarja. Razumem ga, da ima sedaj v novem zakonu še dva otroka, toda zanj bi morali vsi biti enaki. Ne razumem pa nekdanje snahe, da je dekleta povsem pustila na cedilu in se jim niti po telefonu ne oglasi. Presenečena in žalostna sem tudi, da še njena starša in drugi sorodniki enostavno ne poznajo njenih otrok, torej teh treh mojih vnukinj. Nihče jih nikoli ni vprašal, ali kaj potrebujejo. Čeprav sem se trudila, so otroci veliko izgubili, brez staršev so in tudi finančnih sredstev. Tako so za marsikaj prikrajšane,” nam je razložila Regina Olah, ki ima sicer tudi sama finančne težave, saj so obveznosti velike, ko tri dekleta obiskujejo šolo in so stroški na vsakem koraku, a ob tem ne tarna toliko, kot ob dejstvu, da je mama povsem zapustila njene vnukinje. Babica je vesela, da so dekleta pridna in da se solidno učijo, saj pravi, da je “nekoč med Romi bilo drugače, dandanes pa brez šole ni nič,” še pove babica Regina, ki je mimogrede po osamosvojitvi Slovenije postala “izbrisana oseba,” a je nato dokazala, da je, čeprav se je priselila iz sosednje Hrvaške, slovenska državljanka. Sodišče ji je prisodilo celo odškodnino.

Glasbenice, ki veliko obetajo

Čeprav so praktično v celoti odraščale pod okriljem babice Regine, za dekleta nismo slišali nič slabega. Še več, poleg šole kjer jim gre dobro, so tudi dobre glasbenice, ki veliko obetajo. Vse tri nastopajo na različnih prireditvah in dogodkih, pred časom so nastopile tudi na predtekmovanju za šov “Slovenija ima talent,” a so bile premlade, verjamejo pa, da bo prihodnjič več uspeha. Očeta, ki živi v istem naselju vsaj občasno vidijo in z njim izmenjajo kakšno besedo, mama pa je daleč in se je povsem odtujila. Otroci, njena kri, jo pogrešajo in morebiti bo prebrala te vrstice in se usmilila svojih hčera, ki kljub mladosti resno in zrelo razmišljajo. “Prav to si želimo, da bi mama vaš zapis prebrala in se nas vsaj malo spomnila, saj ne poznamo takšnega primera na lendavskem območju, najbrž ga ni niti v celi Sloveniji, da bi mama kar tako zapustila svoje otroke,” nam ob slovesu žalostno povedo Redžina, Paloma in Marjana.