Magnetogram: Poslanec Horvat o begunski problematiki v Lendavi, v Državnem Zboru

Na včerajšnji 16. seji Državnega zbora Republike Slovenije, je pomurski poslanec Jožef Horvat ministrico za notranje zadeve mag. Vesno Györkös Žnidar povprašal o trenutni migrantski problematiki, v nadaljevanju dialoga pa je nadaljeval s problematiko prostega gibanja tujcev migrantov v Lendavi. Magnetogram objavljamo v celoti.

 • oko sokolovo

  Kdo zdaj laže ?

 • prekmurec

  BISTVO: 1. Obstajajo sprejemni centri na meji, NASTANITVENI (Lendava) in azilni.
  2. “Dolgoročno omejevanje gibanja migrantom v nastanitvenih centrih, ki ne zapadejo pod 76. člen Zakona o tujcih … po trenutni zakonodaji ni mogoč”.
  3. Kapaciteta v Lendavi je 610 oseb. Trenutna skupna kapaciteta v Sloveniji je 4453.
  4. “Namestitveni center Lendava je bil pravzaprav med prvimi, ki so bili organizirani … po predhodnem dogovoru in tudi z vedenjem lokalne skupnosti”.

  Torej je samo vprašanje časa, kdaj bo po Lendavi šaralo 600 muslimanov v skupinah po deset ali dvajset. Zdaj jih je tu vse skupaj šele 50, pa že ne upa nihče na cesto zvečer po osmi uri! Lendava je zvečer prazna kot pokopališče. Naše ženske ne upajo več na sprehod po Kolodvorski in obvoznici! V Grčiji že zdaj čaka 100.000 migrantov na naskok, čez celo leto pa predvidoma 1 milijon. To pomeni, da bo lendavski center kmalu poln in to na dolgi rok. Lendava ima 3000 prebivalcev, vsak peti bo migrant! Pa kaj so ti v Ljubljani čisto zmešani?
  Poleg vsega pa nas župan blago rečeno zavaja, ker se je (po besedah ministrice) očitno DOGOVORIL z oblastjo. Poleg tega nastanitveni center PO ZAKONU ne more biti zaprtega tipa, kar seveda ON VE, saj piše v zakonu, pa tudi Šefic mu je to že razložil.
  Skratka, župan in člani občinskega sveta se bodo morali odločati med ODPRTIM MIGRANTSKIM CENTROM ali med ZAPRTJEM CENTRA, mi pa bomo odločili, ali nas kdo DEBELO zavaja ali TENKO laže.