Madžarska vlada bo vlagala v Pomurje

Madžarska vlada se je odločila finančno pomagati rojakom v zamejstvu, tudi v Pomurju, kjer živi velik delež Madžarov. Madžarska vlada že pripravlja več razpisov, s katerimi bodo skušali obuditi podjetništvo in oživiti gospodarstvo.
Da je na dvojezičnem območju ne le dobro, ampak tudi koristno živeti, dokazuje nov načrt Madžarske vlade, ki bo svojim rojakom v zamejstvu, tudi v Pomurju, pomagala pri podjetništvu in oživitvi gospodarstva. Ker vemo, da je pomursko gospodarstvo v izrazito slabi kondiciji, tudi glede na ostale predele naše države, bi lahko bili razpisi, ki jih pripravlja vlada sosedov, precej koristni.

En izmed ukrepov je finančna pomoč do 40-let starim podjetnikom. Ti bi lahko dobili tudi do 20 tisoč evrov nepovratnih sredstev s strani madžarske vlade. To je med drugim priložnost tudi za tiste, ki se na togih slovenskih bankah trudijo dobiti denar že leta in leta. A je ob tem v javnosti završalo, češ, da Madžari s tem kupujejo prekmurje. Ferenc Horvath, predsednik madžarske narodnostne skupnosti v Sloveniji: “V preteklosti je s strani tujcev bilo veliko investicij v Sloveniji, a človek tovrstne komentarje vedno zasledi, ko je v ozadju madžarski denar. prepričan sem, da gre zgolj za ekonomsko pomoč in ne za politiko. Madžarska je že nekoč, po svoji spremembi režima povedala, da ambicij po Prekmurju nima.”

Pri tem seveda velja omeniti, da so tudi v vodstvu madžarske narodnostne skupnosti oddali gradivo z naslovom Strategija razvoja narodnostne skupnosti. Koliko denarja in na kak način ga bodo dobili Horvath še ne želi obelodaniti, a pravi, da bo več znanega predvidoma v mesecu maju.