Madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Lendava: Zaključni račun za leto 2019 in proračun za leto 2020 sprejeta

Člani sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava so se pred dnevi sestali na redni seji, na kateri so obravnavali zaključni račun za leto 2019 in proračun za leto 2020. Seja se je odvijala v veliki sejni dvorani Občine Lendava ob ustreznih pogojih z upoštevanjem razmaka in uporabe zaščitnih sredstev. Nekaj članov je bilo prisotnih preko videopovezave.
Člani sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občina Lendava so zadnjo redno sejo sveta opravili bistveno drugače, kot seje pred to. Upoštevajoč vse varnostne ukrepe v povezavi z zajezitvijo širjenja koronavirusa, so tako zaključni račun za leto 2019 kot proračun za tekoče leto sprejeli, a se bodo, kot so dejali, o aktualnem proračunu vsekakor še pogovarjali, saj bodo, kot kaže sledili kakšni stroški, ki jih bodo črtali. “S tem mislim predvsem na dejstvo, da smo vse prireditve do 20. avgusta črtali. Kot kaže, bomo pričeli šele s prireditvijo Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe, če bodo za to izpolnjeni vsi pogoji,” nam je po telefonu dejala Judita Vida Törnar, predsednica organizacije in dodala, da čeprav so z organizacijo nekaterih prireditev že začeli, so aktivnosti bile prekinjene.

Tekmovanje v kuhanju ribje čorbe kot kaže bo izvedeno, a le če bo za prireditev dovolj interesa in če bodo dovoljenje za prireditev z velikim številom obiskovalcev dobili. “Priprava na omenjeno prireditev, jasno, ne poteka na ustaljen način,” je dejala Vida Törnarjeva in dodala, da bodo prireditve ki niso bile ali ne bodo izvedene, pač pripravili prihodnje leto.

Že sicer pa bo letošnja malha omenjene organizacije težka 345 tisoč evrov, od katerih bo 105 tisočakov romalo za spodbujanje gospodarske osnove narodne skupnosti, natančneje za projekt etnografske hiše v Dolini, ki je v nastajanju. Trenutno se pripravlja dokumentacija za nadaljevanje del, predvsem kar se tiče notranjosti, situacija je ugodna tudi z vidika spremenjene zakonodaje v zvezi z javnimi naročili. Tega ne bo potrebno izvesti, saj vrednost del ne bo tako velika da bi to bilo potrebno.

Judita Vida Törnar