Madžarska na meji s Slovenijo včeraj odprla dodatna mejna prehoda

Republika Madžarska je 13. marca uvedla nadzor na mejah s Slovenijo (Pomurjem) in Avstrijo. Madžarska je nato štiri dni kasneje zaradi pandemije novega koronavirusa še povsem zaprla meje za potniški promet. Izjema so bili le dnevni migranti z obmejnih območij in madžarski državljani, ki so se vračili na Madžarsko.
V torek, 31. marca, pa sta se slovenski zunanji minister Anže Logar in njegov madžarski kolega Peter Szijjarto vseeno dogovorila, da bosta Slovenija in Madžarska odprli dodatna maloobmejna mejna prehoda (Hodoš-Bajansenye in Čepinci-Verica). Na omenjenih točkah je prestop možen od 6. do 19. ure samo za državljane Slovenije in Madžarske, ki so čezmejni delavci, ki bodo to lahko dokazali z potrdilom delodajalca in dvolastniki, ki bodo to dokazali z ustreznimi zemljiško knjižnimi izpiski.

Tranzit potnikov ali tovorni promet na teh dveh prehodih ni dovoljen

Še vedno ostajajo odprti mejni prehodi Dolga vas, Pince in Pince – avtocesta, ki jih je Madžarska določila ob uvedbi začasne kontrole na notranjih mejah. Tudi na teh mejnih prehodih lahko prestopajo mejo čezmejni delavci in dvolastniki, ob posedovanju zgoraj navedenih dokazil. Za čezmejne delavce in dvolastnike ne veljajo pravila glede karantene oz. samoizolacije po prehodu meje.