M. Sobota: Študenti bodo sodelovali pri načrtovanju mesta

Na pobudo Sobočanke Darje Matjašec, profesorice na Biotehniški fakulteti v Ljubljani – oddelek za krajinsko arhitekturo, so njeni študenti v sodelovanju s  študenti ter profesorji  Fakultete za arhitekturo in Akademije za likovno umetnost v sklopu svojih študijskih obveznosti pripravili ideje za razvoj Murske Sobote.
Včeraj so jih širši javnosti predstavili v gledališču Park. Rešitve in ideje se nanašajo tako na prostorsko planiranje kot tudi vsebino, kot je oživljanje mestnega jedra s prireditvami, razvoj športno-turistične dejavnosti ob Soboškem jezeru in Fazaneriji. Skupna jim je bila ideja, da prihodnji razvoj mesta, ki je pravzaprav eno samo središče, saj je Murska Sobota zelo pregledno mesto, v večji meri upošteva človeka. Mesto naj bi bilo bolj zeleno, bolj prijazno kolesarjem, pešcem, otrokom, starejšim. Predlagane rešitve so na ogled v preddverju Gledališča Park do sredine maja.

Prednost dajejo mladim

Župan je z velikim veseljem pozdravil pobudo, da mladi pripravijo zamisli, kako bi Murska Sobota postala še lepša in bolj prijazna za življenje občank in občanov. Pri tem jim je skupaj z Mojco Breščak, direktorico Razvojnega centra predstavil dosedanje korake pri pripravi Trajnostne urbane strategije, ki smo jo zastavili od spodaj navzgor. Mojca Breščak je predstavila premišljevalnice, na katere smo poleg strokovne javnosti povabili vse občanke in občane in njihov odziv na zastavljeno vprašanje: “V kakšnem mestu si želite živeti?” Študenti so se po uvodnem srečanju podali na »teren« in si ogledali središče mesta ter okolico v spremstvu arhitektov Angelce Dokl Mir in Iztoka Zrinskija.

Projektne naloge študentov naj bi bile dokončane predvidoma v začetku prihodnjega leta in bodo tudi javno predstavljene.