Lovska družina Lendava: Ljudje kupe smeti odvržejo kar v naravo

Iz Lovske družine (LD) Lendava sporočajo, da so v minulih dneh vnovič zgroženo ugotovili, da ljudje po končanih piknikih oz. druženjih, smeti -od plastike do praznih pločevink, še vedno precej pogosto odvržejo oz. pustijo v naravi. “Zaradi tega imamo lovci veliko več dela,” opozarjajo in prosijo za odgovorno ravnanje vse.
Lovci so pri svojem delu že večkrat bili razočarani, predvsem zaradi dejstva, da se še vedno mnogo ljudi ne zaveda, da smeti sodijo v za to namenjene zabojnike in nikakor ne v naravo. “Topli dnevi vabijo na prosto, z njimi pa se začenja tudi sezona piknikov. Kljub vsem opozorilom in ozaveščanju se še vedno prepogosto dogaja da ljudje kupe smeti odvržejo kar na polje, v gozd ali kako grmovje. Težko si predstavljamo, kaj se dogaja v glavi človeka, ki se vrača na isto mesto ob reko ali jezero in zmeraj znova odvrže plastično steklenico ali pločevinko piva,” so se včeraj z apelom obrnili na naše uredništvo.

Lovci, nekatera društva, šole in nekatere vaške skupnosti so že organizirali čistilne akcije, a imajo slednje po navadi kratkotrajni učinek. “Lovci LD Lendava budno spremljamo, opozarjamo in tudi čistimo lovišče, za zdravo življenje človeka,” pri čemer se opirajo na znanega kantavtorja Vlada Kreslina, ki je že večkrat dejal “Smeti v naravi morajo biti eksces, človek, ki jih pušča za sabo, pa neljuba izjema in sramota!” Lovci so seveda drobec naravovarstvenikov, ki dejansko in z akcijami prispevajo k čistejšemu naravnemu okolju.

Aprila 2020 že izvedli večjo očiščevalno akcijo, a se težave ponavljajo

Lendavska lovska družina je sicer konec aprila 2020 že izvedla večjo očiščevalno akcijo. Očiščevalno akcijo so takrat najprej opravili v okolici potoka Borosznak v Dolgi vasi, sledila je še akcija na območju Lakoša ter Gaberja. Sodelujoči so na območju Dolge vasi naleteli na kar nekaj črnih odlagališč raznega odpada, predvsem veliko pa je v naravi na našem območju še vedno odlagališč gradbenega odpada žalostno ugotavljajo lovci, “žalostno pa je tudi, da je mnogo odpadkov končalo v omenjenem vodotoku.”