Lokalne volitve 2018: Pozor! Ob polnoči se je pričel volilni molk!

Ob polnoči je nastopil volilni molk in bo trajal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19.00 uri. Bodite pozorni! V tem času je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.
Jutrišnji dan bodo volivke in volivci v vseh 212 občinah odločali o novih županih, občinskih svetnikih ter ponekod tudi članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti, ter predstavnike na narodnostno mešanih območjih za prihodnje štiriletno obdobje. Ob polnoči se je ob tem zaključila volilna kampanja, nastopil je volilni molk, ko bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.

V enomesečni kampanji je večina kandidatov pri nabiranju glasov stavila na osebni stik z volivci. Svoja stališča so predstavljali na raznih soočenjih, na stojnicah ter preko družbenih omrežij. V kampanji so izpostavljali predvsem svoja stališča o nadaljnjem razvoju občin, občinskih projektih in njihovem financiranju ter drugih perečih problemih, ki obremenjujejo lokalna okolja.

V času volilnega molka bo na ministrstvu za notranje zadeve delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. V nočeh s petka na soboto in s sobote na nedeljo lahko morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. V soboto in nedeljo čez dan od 7. do 19. ure pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Lahko ste oglobljeni. Kazni niso majhne!

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.