Lindauring v Petišovcih: Okoljski inšpektorat prejel prijavo

Inšpektorat za okolje in prostor je prejel prijavo zaradi domnevno prevelikega hrupa, ki ga povzročajo motorna kolesa na dirkališču za cestne motocikle v Petišovcih Lindauring. Prijaviteljev naj bi, neuradno bilo več. Čaba Lazar pravi da skušajo nekateri posamezniki uničiti njegovo poslovno idejo.
Leta 2018 se je domačin in nekdanji speedway dirkač Čaba Lazar s pomočjo neznanega podjetnika odločil urediti asfaltirano dirkališče, med drugim tudi na mestu, kjer je že pred leti propadla ideja o veliki Petroliji, v neposredni bližini spidvej dirkališča in avtoceste. Lazar je, v sicer bistveno manjšem obsegu, prevzel bivši propadli projekt Petrolie in tako v omenjenem manjšem obsegu, ustvaril dirkališče LindauRing. Zamisel o dirkališču v Sloveniji se mu je sicer utrnila že davnega leta 1988, vendar je zaradi umazanih iger in propadu Petrolie, ki je leta 2007 prevzela projekt ter ga povečala na 3,5 kilometrsko stezo, dodala golf center in hotelski kompleks, projekt čakal na boljši jutri.

Ko je snovalec ideje videl, da je projekt dokončno propadel, se je odločil stvari vzeti v svoje roke – dobesedno. Ob vprašanju kako mu je uspelo, je odgovoril: “Moral sem vzeti stvari nazaj v svoje roke. Odkupil sem zemljišča, narisal projekt, kupil stare stroje in naredil stezo. Stotine ur na bagerju. Dokumentacija pa je zgodba zase, ne priporočam ljudem z slabimi živci.” Že v tej izjavi se vidi, kolikšna je bila želja in koliko dela je bilo vloženega v ta projekt, glede dokumentacije pa nam je tudi jasno – saj smo namreč v Sloveniji, zakaj bi nekomu nekaj olajšali in mu pomagali na birokratski ravni, če pa mu lahko vse skupaj otežimo.

Sedaj pa so se pričele težave

Inšpektorat za okolje in prostor je prejel prijavo zaradi domnevno prevelikega hrupa, ki ga povzročajo motorna kolesa na dirkališču za cestne motocikle v Petišovcih. Prijavitelji iz vasi Čentiba, Dolina in Petišovci so v prijavi med drugim zapisali, da steza nima protihrupne zaščitne ograje, zato hrup “povzroča izredno obremenitev za okoliško prebivalstvo.” Objekt, gre za enostavni objekt, sicer ima dovoljenja ter soglasja in je skladen z odlokom o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za nižinski del Občine Lendava, po katerem je na območju rekreacijske cone v Petišovcih dovoljena postavitev nezahtevnih in enostavnih športnih objektov ali igrišč, a meritve hrupa niso bile potrebne.

Posebej hrupno je, tako ogorčeni domačini, ob koncih tedna. Inšpektorat jim je za zdaj odgovoril, da inšpekcijski nadzor še ni bil uveden. “Morda je hrup za nekoga moteč, ni pa nujno, da je prekomeren. Po mojem mnenju je promet po avtocesti, ki poteka neposredno ob dirkališču, veliko bolj moteč,” pove Lazar in doda, da je državi kot samostojni podjetnik že plačal pol milijona evrov davkov, plačuje pa tudi za obratovanje steze. Občina Lendava je o hrupu bila obveščena, so sporočili, trenutno pa naj bi potekala kar dva inšpekcijska postopka, so še dejali. Med tem so na Facebook strani dirkališča včeraj zapisali, da bodo vsi motoristi odslej primorani uporabljati dušilce zvoka.