Letovanje v Baški: Starši, svoje otroke že lahko prijavite

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki se zaveda kaj za otroke pomenijo lepe počitnice, se ne bo izneveril tradiciji niti v letu 2019. ZZZS bo prispeval 278 evrov na otroka (za 581 otrok). Tudi letos je koordinacijo zdravstvenega letovanja otrok iz UE Lendava v Baški prevzelo Društvo za napredek kulture.
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki se zaveda kaj za otroke pomenijo lepe počitnice, se ne bo izneveril tradiciji niti v letu 2019. Pravzaprav je pomoč ZZZS, v času ko je socialna stiska mnogih družin še vedno visoka, potrebna bolj kot kadarkoli doslej. In zato bo ZZZS letos že tradicionalno sofinanciral zdravstveno letovanje otrok iz vse države, ki so po strokovnem mnenju zdravnikov šibkejšega zdravja.

Za letovanje skupaj 6.648 otrok do 19. leta starosti iz vseh regij bo zavod prispeval 1,85 milijona evrov, kar je malenkost več kot lani. Organizatorji letovanj, predvsem gre za društva prijateljev mladine, ki jih je skupaj 47, zavod pa jih je izbral z razpisom, bodo pri izbiri otrok za letovanje poleg mnenj zdravnikov upoštevali tudi socialni položaj njihovih družin. Skoraj desetina omenjenih otrok izvira iz pomurske regije, kjer je socialna stiska še bolj opazna kot po nekaterih drugih območjih po državi.

Kot pravi direktor organizacijske enote ZZZS Murska Sobota Ivan Tibaut, se zanimanje za zdravstveno letovanje otrok iz leta v leto povečuje; seveda najbolj v gospodarsko nerazvitih okoljih in povsod tam, kjer se je največ brezposelnih delavcev. To velja zlasti za pomursko regijo, kjer je ZZZS za zdravstveno letovanje 581 (UE Gornja Radgona – 100, UE Lendava – 112, UE Ljutomer – 92 in UE Murska Sobota – 277) otrok namenil 161.200 evrov. 

Polna cena letovanja, vključno s prevozom, kompletno prehrano, zavarovanjem in organizirano zdravniško službo, je 365 evrov, kar pomeni, da bodo morali starši ali sponzorji otrok, ki imajo veljavno zdravniško napotnico, doplačati 87,30 evrov. Letos je znesek bistveno nižji kot minula leta. Seveda bodo za nekaj otrok potrebna sredstva primaknile tudi lokalne skupnosti, zanimivo pa tudi nekatere gospodarske družbe, ki običajno prav tako v mladinskem domu v Baški poskrbijo za celotno plačilo nekaj otrokom svojih delavcev.

Za območje UE Lendava, Društvo za napredek kulture

Tudi letos je koordinacijo zdravstvenega letovanja otrok iz UE Lendava v Baški prevzelo Društvo za napredek kulture. Namen letovanja v Baški je omogočiti otrokom in šolarjem (od 5 do 19 let) preventivno zdravstveno letovanje, aktivno preživljanje počitnic, druženje z vrstniki in dobro počutje na morju. Pogoji za potrditev napotnice so nespremenjeni glede na preteklo letu (najmanj dva obiska pri zdravniku v preteklem letu) ostali se lahko pridružijo letovanju za polno ceno.

Organizatorji so prijave odprli včeraj (14.5.2019), te pa so odprte predvidoma do 5.6.2019.  Prijavnice je možno dobiti v Zdravstvenem domu Lendava, v ambulanti dr. Lisjaka, dr. Tokajeve ter v pediatrični ambulanti Fodorjevih v Slomškovem naselju. Prijavnice lahko najdete na tej povezavi in si jih natisnete ter izpolnite. Med drugim organizatorji v svoje vrste vabijo vse, ki bi želeli biti vodje otrok. Prijavnice z potrjeno zdravniško napotnico bodo obravnavane po vrstnem redu prihoda ter tudi po teži zdravstvenega (hospitalizacija) stanja otroka, ki pa ga ni nujno izpolniti. Nekaj otrokom, ki prihajajo iz socialno najtežjih razmer, bo počitnikovanje financirano v celoti.