Letovanje otrok v Baški: Na morje zgolj dobra polovica otrok iz območja Lendave?

Kot smo že poročali, bodo Pomurski otroci tudi letos vendarle lahko letovali v priljubljenem letovišču v Baški. Na žalost pa bo, najbrž zaradi ukrepov koronavirusa, na letovanje iz območja Lendave, in kot kaže tudi iz preostalega Pomurja, šla zgolj dobra polovica otrok. Namesto 112 torej le 60.
Pomoč ZZZS, v času ko je socialna stiska mnogih družin še vedno visoka, je trenutno potrebna bolj kot kadarkoli doslej. In zato bo ZZZS letos že tradicionalno sofinanciral zdravstveno letovanje otrok iz vse države, ki so po strokovnem mnenju zdravnikov šibkejšega zdravja. Organizatorji letovanj, predvsem gre za Društva prijateljev mladine (DPM), ki jih je skupaj 47, zavod pa jih je izbral z razpisom, bodo pri izbiri otrok za letovanje poleg mnenj zdravnikov upoštevali tudi socialni položaj njihovih družin. Skoraj desetina omenjenih otrok izvira iz pomurske regije, kjer je socialna stiska še bolj opazna kot po nekaterih drugih območjih po državi. Zato se zanimanje za zdravstveno letovanje otrok iz leta v leto povečuje. Nič manj povpraševanja ne bo niti letos, čeprav je epidemija Covid-19 močno vplivala na mnoge ljudi, še posebej na družinske proračune. A eno je povpraševanje, drugo pa dejanska prosta mesta, katerih bo letos, kar se otrok iz lendavskega območja tiče, za dobro polovico manj. namesto 112, le 60.

“Letošnje letovanje otrok, bi se naj za otroke iz območja UE Lendava izvedlo od 31.7-2020 – 10.8.2020. V kolikor se bodo pristojni ZZZS z vsemi ostalimi izvajalci strinjali in podali svoje mnenje, bomo letos lahko na letovanje peljali približno 60 otrok, kar pomeni polovico od prvotnega razpisa. Program izvedbe je bil oddan v skladu z razpisno dokumentacijo. Podpis pogodbe s strani glavnega organizatorja Društva prijateljev mladine Slovenije (DPMS) še ni bil izveden, ker na podlagi epidemiološke situacije glede COVID-19 še vedno ostajajo odprta vprašanja o izvedbi letovanja, prav tako ni podanih še nobenih priporočil in navodil za organizacijo letovanj, ki jih bo potrebno upoštevati,” sporočajo iz Društva za napredek kulture, organizatorja letovanj z območja UE Lendava.

“Hkrati ob odprtju mej s Hrvaško za letovanje otrok in mladostnikov pričakujemo tudi priporočila, ki jih bodo pripravili na Hrvaškem. Po zadnjih informacijah bi se naj začelo sproščati šele po 15.6.2020. V Društvu za napredek kulture, ki je organizator letovanja za UE Lendava si želimo, da bi na letovanje lahko peljali večje število otrok. Predvidevamo, da bodo pogoji za organizacijo in varnostnih ukrepov v zvezi z epidemijo COVID-19 precej strožji. Tako, da je prav, da počakamo na informacije in navodila pristojnih. Letošnje letovanje je za vse nas velik izziv. Želimo si, da se naslednje leto vrnemo v stare tire,” zaključujejo