Letošnji začetek novembra je nadpovprečno topel

Da je letošnji začetek novembra nadpovprečno topel ni potrebno posebej razlagati in kaže, da bo tako še naprej, kar je za marsikoga odlična novica. Temperaturnih rekordov seveda letos ne beležimo, a kljub temu bistveno odstopajo.
Letošnji začetek novembra je nadpovprečno topel (in kaže, da bo tako še nekaj časa). Sicer ne beležimo kakšnih temperaturnih rekordov, na kar morda človek najprej pomisli, ko je govora o nadpovprečno toplih dnevih, so pa precej visoke povprečne dnevne temperature. Od povprečja (referenčnega obdobja 1981- 2010) odstopajo tudi do okoli 7 °C! Že dnevne temperature so previsoke glede na letni čas, še bolj pa od povprečja odstopajo nočne. Zaradi razmeroma tople zračne mase in precej oblačnega vremena se ponoči ozračje le malo ohladi (kakšen dan tudi za manj kot 5 stopinj). Povprečna dnevna temperatura ni bila nižja od povprečja že od 23. oktobra v večini naših večjih krajev.

Današnjo noč je bilo pretežno oblačno, proti jutru je na vzhodu nastala megla. Na vzhodu je po jutranji megli ostalo zmerno oblačno in v glavnem suho. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem do 14 stopinj Celzija. Jutri bo večinoma suho, čez dan se bo deloma zjasnilo, v petek bo delno jasno, že sicer pa bosta oba dneva po nižinah nekoliko meglena. Že sicer pa bomo vse do nedelje uživali v temperaturah do 19 stopinj. Zjutraj jih praktično vsak dan namerimo sedem, bo pa prevladovala megla oz. nizka oblačnost.

Nad zahodno Evropo se nahaja ciklon, območje visokega zračnega tlaka je nad vzhodno Evropo. Nad južnimi Alpami in osrednjim Sredozemljem se zadržuje vremenska fronta, ki deloma vpliva tudi na vreme pri nas. Z vetrovi jugovzhodnih smeri nad naše kraje doteka vlažen zrak.