Letošnji september najbolj turoben v petdesetih letih

Že konec avgusta smo mediji poročali, da bo september najbrž pravi “summerkiller,” kar se je seveda tudi zgodilo. Nad naše kraje je prišla hladna fronta, obilne padavine in dnevi, z najmanj sončnimi žarki v zadnjih petdesetih letih.
Dnevne temperature se že lep čas praktično ne dvignejo nad dvajset stopinj Celzija, pa tudi nočne temperature so že lep čas nizke, gibajo se namreč okoli sedmice in enajstice. V prvih dveh tretjinah septembra je poleg tega padlo povečini od 200 do 350 litrov dežja na kvadratni meter, kar je od dva- do trikratnik povprečne celomesečne količine padavin. Kot zanimivost naj dodamo, da je 3. septembra na Kredarici bilo že okrog deset centimetrov snega.

Da je letošnji september še posebno turoben pa priča dejstvo, da je bila večina države deležna najmanj sončnih ur v zadnjih 50 letih! Tudi na Primorskem je sonca zelo malo. Letošnji september je tudi glede na temperature drugi letošnji mesec s podpovprečnimi temperaturami. Nekaj sonca bomo le deležni, kar naj bi se zgodilo jutri in v soboto, v nedeljo kaže na suho in deloma sončno vreme, dopoldne bo po nižinah megla.

Pozor: Svetovna temperatura je leta 2016 sicer že tretje leto zapored dosegla nov rekord. Povprečna temperatura je bila za 0,04 stopinje Celzija višja kot leta 2015 in skoraj stopinjo višja od povprečja v 20. stoletju. V prihodnosti se bo na vročinske valove potrebno navaditi, pravijo vremenoslovci.