Letošnje trgatve se počasi bližajo koncu; kakovost je zelo dobra

Po tem, ko smo trgatve pri nas pričeli pretežno okrog 14. septembra, nekaj vinogradnikov je trte obralo že prej, se bodo slednje povsem zaključile prihodnji vikend. Velika večina vinogradnikov je to prijetno opravilo opravljalo med 14. in današnjim 28. septembrom, le peščica pa je takih, ki bodo grozdje pobrali prihodnji vikend, ko se bodo trgatve tudi dejansko zaključile.
Maja so trte ob visokih temperaturah hitro odgnale, kasneje pa za zaradi hladnega zraka obstale v razvoju. Sledilo je hladnejše obdobje z nekaj padavinami, septembra pa smo že lahko poročali o najbolj vročem letu v zadnjem obdobju. Letošnje trgatve so se sicer v povprečju premaknile za 10-12 dni, torej so poznejše, letina pa ni tako ekstremno dobra kot denimo prejšnje leto, a je res, da tudi slaba ni. Po večini so vinogradi dali letos toliko, kolikor tudi sicer zmorejo, torej ne premalo in ne preveč, se strinjajo poznavalci letošnjih razmer. Glede kakovosti pa so mnenja, da je ta letos zelo dobra.

Kakovost je sicer v veliki meri odvisna od pravočasnega opravljanja zaščitnih ukrepov in čeprav je ta letos dobra, imamo na Lendavskem koncu težave z odkupom grozdja, o čemer smo že poročali. Edini kupec na našem območju ostaja KZ Lendava, a ta odkupa letos ni vršil. Spomnimo: Zasebni vinarji iz Slovenije in Avstrije so lansko leto odkupili kar nekaj grozdja, saj so ga potrebovali kot dodatek k svojemu moštu zaradi višje vsebnosti kislin. Ernest Novak, specialist za vinogradništvo pri KGZ Murska Sobota: “Letos so bili vremenski pogoji neugodni za grozdje. Predvsem maj je bil tisti mesec, ko so bile vremenske razmere izredno slabe, denimo junij pa je bil na drugi strani nadpovprečno lep, ostali meseci pa so bili vremensko nekako podobni kot lani.”