Letošnja trgatev: Vina manj, bo pa kakovost višja

Trgatve so v polnem zamahu, minuli vikend in vikend, ki je pred nami, pa sta v znamenju obiranja grozdja. Letošnja letina grozdja bo zaradi visokih poletnih temperatur in suše ponekod za kar tretjino slabša, kar se količine mošta tiče, a bo po drugi strani kakovost višja, ocenjujejo poznavalci.
V prekmurskih kleteh že teče mošt, vinogradnike pa ob tem posebej skrbi, kako se bo zaradi suše in drugih nevšečnosti izšla letošnja vinska letina. Kriza je že vplivala na kupno moč prebivalstva, zaradi česar večina kletarjev proda manj vina. Za nameček vinogradniki napovedujejo in tudi stisnejo približno za tretjino manj mošta, ponekod celo za polovico, a ob tem poznavalci napovedujejo, da bi zaradi manjše količine letine ta lahko bila bistveno kakovostnejša pa tudi bolj aromatična, malenkost višje bodo najbrž tudi alkoholne stopnje. Letošnjo trgatev vinogradniki po večini opravljajo dober teden kasneje, kot lansko leto.

Za čas trgatve se odločimo glede na želeni stil vina in doseženi ustrezni tehnološki zrelosti grozdja. Spremljanje dozorevanja grozdja vsaj 14 dni pred trgatvijo omogoča doseči karakter vina, ki ga želimo imeti in ga letnik tudi omogoča. Sladkorna stopnja ni glavni faktor, ki ga upoštevamo pri določanju roka trgatve. Zelo pomembna je vsebnost kislin, pH ter vsebnost prostih in skritih arom. Da bomo določili najbolj primeren čas trgatve za posamezno sorto, svetujemo redno pokušanje grozdja zadnjih deset dni pred trgatvijo. S pokušanjem grozdja bomo bolj natančno zadeli pričakovani karakter našega vina.

In s kakšnimi težavami so se letos soočali vinogradniki? Letos je trta zaradi pretoplega konca zime začela prehitro brsteti, čemur je sledila izrazita ohladitev – ponekod so se temperature spustile od -6 pa celo do -8 stopinj Celzija. Odvisno od lege, a dejstvo je, da so letos najbolj pozeble najboljše vinogradniške lege. Sledila je deževna in nekoliko premrzla pomlad, zato je trta zaostajala v razvoju, za tem je prišlo vroče poletje z veliko sončnimi dnevi in trta je počasi nadoknadila zaostanek v razvoju, a je bilo zelo sušno. Leto je sicer težavno tudi za sadjarje.