Letos znova letovanje v Baški za otroke z območja UE Lendava

Tudi letos so se v Društvu za napredek kulture Lendava odločili, da sledijo tradiciji zdravstvenega letovanja in tudi letos organizirajo in omogočijo letovanje otrokom UE Lendava. Letovanje letos poteka pod pogoji, ki več niso vezani na covidne razmere. Prijave so že odprte.
Otroci in šolarji iz UE Lendava imajo v letu 2022 možnost letovanja v Baški na otoku Krku na Hrvaškem. Z včerajšnjim dnem so se namreč vse aktivnosti v zvezi z izdajanjem napotnic in prijavnic tudi dejansko začele. Po letošnjem razpisu ZZZS, se zdravstvenega letovanja otrok in šolarjev lahko udeležijo otroci, šolarji in mladostniki v starosti od 5 do 19 let, ki imajo v medicinski dokumentaciji pri izbranem zdravniku zapise o večkratni hospitalizaciji ali so bili pogosteje bolni, kar pomeni, da imajo v obdobju od 30.1.2021 do11.3.2022 dva ali več zapisov o bolezni ali morebiti hospitalizaciji.

Termin letošnjega letovanja otrok v Baški je od 1.7.2022 do 11.7.2022, število razpisanih mest pa je 112. Letošnja ekonomska cena letovanja znaša 390 evrov, od katerih ZZZS otrokom z napotnico krije 283,30 evrov. Starši otrok z napotnico k ceni torej prispevajo: 106,70 evra. Na letovanje se lahko prijavijo tudi otroci, ki ne izpolnjujejo navedenih pogojev. V tem primeru starši za letovanje svojega otroka krijejo polno ekonomsko ceno letovanja. Seveda pa so ob tem odprte tudi prijave za vse tiste, ki bi želeli biti spremljevalci otrok na omenjenem letovanju.

Pomoč ZZZS v času, ko je socialna stiska mnogih družin še vedno visoka, je trenutno potrebna bolj kot kadarkoli doslej.

Otroški počitniški dom Murska Sobota v Baški od leta 2020 z zamenjano streho in strešno konstrukcijo

Lastnica Otroškega počitniškega doma Murska Sobota oz. Dječjega odmarališta Murska Sobota v Baški na otoku Krku je lastnica MO Murska Sobota. Lanskega novembra se je zaključila menjava strehe na omenjenem počitniškem domu, o čemer smo sicer že poročali. Leta 2012 je Baško in okolico prizadelo močno neurje z orkansko burjo, ki je zelo poškodovalo streho počitniškega doma. Ob takratni sanaciji je bilo ugotovljeno, da je takrat več kot 30 let stara salonitna streha v zelo slabem stanju, zato je bilo priporočeno, da se izvede celotna sanacija strehe, salonitne plošče pa se zamenjajo z ekološko neoporečno in predpisano opečno kritino. Obnova strehe je bila izvedena v skladu z navodili Uprave za zaščito kulturne dediščine na Reki, saj se dom nahaja v starem mestnem jedru, ki je pod spomeniškim varstvom.

Počitniški dom je bil zgrajen leta 1905, najprej kot hotel Grandić, pozneje, med drugo svetovno vojno pa je bil porušen in leta 1954 odkupljen kot ruševina s strani občinskega ljudskega odbora Murska Sobota. Obnovljen je bil leta 1958, ko so ga začeli uporabljati za namen zdravstvenega letovišča. Od leta 2003 ga upravlja javni zavod Otroški počitniški dom Murska Sobota, ustanovljen s strani Mestne občine Murska Sobota. Društvo prijateljev mladine Murska Sobota v njem v poletnih mesecih organizira zdravstvene in druge oblike letovanja otrok iz celotnega Pomurja.