Leon priznal krivdo in dobil tri leta, Erhana in Yurija čaka glavna obravnava

Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti, sodnik-svetnik Branko Palatin, je opravil predobravnavni narok v kaznivem dejanju prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, katerega so obtoženi: državljana Belgije, 41-letni Leon Christian Francois in 34-letni Erhan Acar, ter 33-letni, državljan Bolgarije, Yuri Angelov.
Okrožna državna tožilka Manuela Frumen je dvema državljanoma Belgije in enemu državljanu Bolgarije očitala, da so storili kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, za kar je zagroženo od enega do osmih let zapora ter dodatna denarna kazen. Obtožene so policisti prijeli v bližini meje s Hrvaško, v Veščici pri Ljutomeru. Bilo je v torek, 21.7.2020 okrog 10.30 ure, ko je bil zaustavljen voznik kombija, ki je prevažal 17 tujcev (15 državljanov Egipta in 2 državljana Iraka), ki so nezakonito vstopili v našo državo.

Vozniku, ki je krivdo priznal, in dvema sostorilcema je bila odvzeta prostost in so bili privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vse tri odredil pripor. Tuji ilegalci pa so bili po končanih postopkih vrnjeni hrvaškim varnostnim organom. Na predobravnavnem naroku je tožilka Manuela Frumen za primer priznanja krivde predlagala, da se vsakemu izmed treh obtoženih izreče zaporna kazen v trajanju treh let in treh mesecev, ter 70 dnevnih zaslužkov denarne kazni. Le prvoobtoženi Leon Christian Francois, ki ga je zastopala odvetnica Monika Car, je krivdo priznal, ostala dva obtoženca pa ne. Zato mu je bila izrečena kazen treh leta zapora, stranska denarna kazen ter izgon tujca iz države za čas treh let.

Bil pa mu je do pravnomočnosti sodbe podaljšan pripor, glede na premoženjske razmere pa je bil oproščen plačila stroškov postopka, ki bodo bremenili državni proračun. Pripor je seveda bil podaljšan tudi Erhanu Acarju, ki ga mimogrede zastopa odvetnik Željko Vrhunc, in Yuriju Angelovu, katerega brani odvetnik Miha Šavel, kdaj bo razpisana glavna obravnava pa še ni znano. Zanimivo pa je, da bo glavna obravnava ne bo potekala pred sodnikom posameznikom, temveč bo, na zahtevo obrambe obtoženih, obravnava potekala pred velikim sodnim senatom, katerega bo vodil predsednik, okrožni sodnik svetnik Branko Palatin.