Lendavsko dvojezično osnovno šolo I razkužujejo, vrtce bodo čez vikend

Današnji dopoldan smo govorili z ravnateljico DOŠ I Lendava, Tatjano Sabo in ravnateljico Vrtca Lendava, Tino Hozjan. Obe sta dejali, da bodo prostori zavodov razkuženi. Že sicer pa sta poudarili, da so se preventivno obnašali že dlje časa.
Dvojezična osnovna šola I Lendava in lendavski vrtec bosta razkužena. Kot nam je dejala ravnateljica Tatjana Sabo, šolo razkužujejo že od včeraj, vključno z jedilnico, kuhinjo in vsemi drugimi prostori. Razkuževanje z ustreznimi predpisanimi razkužili po predpisanem načrtu s strani NIJZ opravljajo čistilke šole, starše pa so med drugim že včeraj obvestili, da je en učenec bil po testu pozitiven. “Prav zato smo se razkuževanja lotili takoj, ko je to bilo mogoče,” je dejala v telefonskem pogovoru. Razkuževanje se nadaljuje tudi danes, saj dela ni malo, poudarja ravnateljica.

Razkuževanje pa se bo odvilo tudi v lendavskem vrtcu, čeprav tam potrjenega primera, za razliko od osnovne šole, ni bilo. “Razkuževanje prostorov vrtca ter vseh enot na območju občine bomo vršili čez vikend, pri tem pa bodo pomagale tudi vzgojiteljice,” je dejala ravnateljica Tina Hozjan. Razkuževanje bo vodila strokovna sodelavka dravstveno-higienskega režima, z preventivnimi ukrepi pa so v lendavskem vrtcu pričeli že pred dvema tednoma, ko so odpovedali sodelovanje v predstavah ali v dogodkih, ki se odvijajo v zaprtih prostorih. “Ob tem smo sprejeli še več drugih preventivnih ukrepov, “ je zaključila Hozjanova.

Razkuževanje vseh prostorov vrtca bodo opravili zato, ker bo potrebno zagotoviti varstvo za tiste otroke, katerih starši morajo ostati na delovnih mestih, pa je med drugim povedal lendavski župan Janez Magyar. “Strokovnim službam sem že naročil, da povprašajo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kdo od staršev je upravičen do tega, da otroka pripelje v dežurno varstvo, ki ga bodo organizirali glede na potrebe teh občanov,” je dejal. “Organizacija nujnega varstva se dogovori izključno na nivoju posamezne občine, z županom, poveljnikom Civilne zaščite in ravnateljem vrtca. Edini pogoj, da se lahko predšolski otrok vključi v nujno varstvo je, da je otrok zdrav in da ne kaže znakov bolezni,” pa sporočajo iz pristojnega ministrstva.