Lendavski župan v sodni preiskavi

30. maja 2017, je policija zaradi sumov nepravilnosti pri poslovanju občine Lendava izvedla hišne preiskave. Preiskave so bile opravljene v prostorih Občine Lendava in na lokacijah, kjer posluje Turistična zveza Lendava vabi ter v prostorih računovodskega servisa Vedi d.o.o. Proti županu Občine Lendava mag. Antonu Balažku je sedaj v tej zadevi stekla sodna preiskava.
Spomnimo: Preiskavo je odredilo Okrožno sodišče v Murski Soboti. Kot je izhajalo iz odredbe, je očitek kaznivega dejanja, da bi naj župan Občine Lendava, mag. Anton Balažek v letu 2014 in 2015 na podlagi programa pospeševanja razvoja turizma v letu 2014 in 2015 sklenil pogodbe, s katerimi so bila Turistični zvezi Lendava vabi (TZLV) nakazana denarna sredstva; v obeh letih v skupni višini vsaj 71.950,00 EUR. Očitek je, da bi moral biti prej izveden javni razpis in da ni dovolj, da je bil denar dodeljen zgolj na podlagi Programa pospeševanja in razvoja turizma v letih 2014 in 2015.

Zaradi predmetne zadeve je proti lendavskemu županu Balažku v minulih dneh stekla sodna preiskava. V preiskavi bo murskosoboško okrožno sodišče tako ocenilo, ali je kriminalistom in tožilcem uspelo zbrati dovolj dokazov, da je Balažek zlorabil svoj položaj, ko je TZLV omogočil pridobitev denarnih sredstev. V kolikor bi se sumi izkazali za resnične nepravilnosti, bo tožilstvo proti županu zagotovo vložilo obtožnico zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Na lendavski Občini v tej zvezi odgovarjajo, da se jim preiskava zdi v redu, in da “preiskava daje možnosti, da se še enkrat potrdi, kar so dokazali že dosedanji postopki, da so bile dosedanje odločitve, ki so jih sprejeli pristojni organi odločanja, korektne.”

Je oškodovanje bilo večje?

Če so po hišnih preiskavah, ki so jih konec maja lani opravili na petih lokacijah kriminalisti sprva menili, da je Anton Balažek kot župan protipravno in brez javnega razpisa Turistični zvezi Lendava vabi nakazal okrog 72.000 evrov, so z nadaljnjim zbiranjem informacij ugotovili, da je turistični zvezi priskrbel dodatnih 52 tisočakov evrov in s tem občino domnevno oškodoval za 124.000 evrov, je med drugim takrat poročal spletni Dnevnik.