Lendavski zdravstveni dom bogatejši za novo in sodobno reševalno vozilo

Zdravstveni dom Lendava je pred nekaj dnevi postal bogatejši za novo in sodobno reševalno vozilo. Gre za rešilni avtomobil, katerega vrednost znaša okrog 197 tisočakov. V ceno je všteta tudi vsa sodobna oprema, ki je danes poleg medicinskega osebja, izjemno pomemben element nujne medicinske pomoči.
Lendavski reševalci bodo odslej svoje delo opravljali v novem reševalnem vozilu s pripadajočo sodobno medicinsko opremo. Vrednost vozila skupaj z najsodobnejšo opremo za reševanje znaša okrog 197 tisočakov. Reševalci zdravstvenega doma Lendava se v povprečju na intervencijo, ko je pacienta potrebno odpeljati v bolnišnico, odpravijo trikrat dnevno, poleg tega pa velikokrat gredo na intervencijo, na kateri se izkaže, da lahko pacienta oskrbijo kar doma. Novo reševalno vozilo je vsekakor bilo potrebno, saj je predhodno vozilo bilo do nivoja neuporabnosti poškodovano v lanski prometni nesreči na Kapci, spet drugo vozilo pa je imelo že veliko prevoženih kilometrov. 

V reševalnem vozilu se med drugim nahaja aparat za mehansko zunanjo masažo ob srčnem zastoju, kardiološki stol, ki se ga da skupaj z bolnikom premikati po stopnicah in tako sedečega bolnika ni potrebno več prenašati po njih, sodobna in predvsem enostavnejša za uporabo pa je tudi vsa preostala oprema v vozilu.

Lendavski zdravstveni dom si tako trenutno lasti dve reševalni vozili za nudenje nujne medicinske pomoči in dve vozili, ki sta namenjeni nenujnim prevozom. Ti vozili sta namenjeni ležečim bolnikom, eno vozilo izmed obeh pa se lahko v izrednih razmerah hitro “preuredi” v reševalno vozilo. Še pet vozil je namenjenih sanitetnim prevozom bolnikov.

Za novo reševalno vozilo so prispevale vse občine ustanoviteljice. Tega denarja je bilo za okrog 150 tisočakov, edina občina, ki pa za reševalno vozilo ni prispevala, je bila Turniška. Dokument naj niti ne bi bil obravnavan na tamkajšnjem občinskem svetu, smo neuradno izvedeli.

Zdravstveni dom Lendava večjih naložb v letošnjem letu ne načrtuje. Trenutno poteka gradnja prepotrebnega dvigala, ki ga sicer v celoti financira Občina Lendava. Zanj je namenila 125 tisočakov, odprt pa naj bi bil sredi februarja. V Zdravstvenem domu Lendava že razmišljajo o novem prizidku, saj je nastala potreba po večjem številu ambulant.