Lendavski zdravstveni dom bo dobil dvigalo

Med 11. in 28. avgustom je bil na spletni strani občine in na portalu javnih naročil objavljen razpis za izgradnjo dvigala. Trenutno so stopnice precej težko premagljiva ovira za določeno skupino ljudi, kar bodo z izgradnjo dvigala rešili.
Zdravstveni dom (ZD) Lendava se že več let trudi rešiti dostop v stavbo gibalno oviranim pacientom ali staršem z otroškimi vozički. Mnenj, idej in izpeljav je bilo že kar nekaj, a kot kaže bo izgradnja dvigala najboljša in trajna rešitev. Občina Lendava je kot lastnica objekta objavila razpis za izgradnjo dvigala, za namen katerega ima v proračunu rezerviranih 100 tisočakov in še 25 tisočakov za prizidek.

Po trenutni ideji bo dvigalo stalo desno od zunanjega stopnišča. Izbrani ponudnik bo zgradil prizidek, v katerem se bo nahajalo dvigalo. Kot smo neuradno še uspeli izvedeti, bo projektant poskušal najti rešitev tudi za medetažna nadstropja. Spomnimo se, da je ZD Lendava v minulih letih dostop v stavbo gibalno oviranim zagotavljal preko jeklene klančine, ki pa je bila ob slabem vremenu spolzka in nevarna ter za marsikoga predolga.

Prizidek nujne medicinske pomoči, zgrajen leta 2012 ima ustrezno urejen prihod gibalno oviranim, a težavo predstavljajo stopnice v notranjosti stavbe. Gibalno ovirani tako težko dostopajo do nekaterih dispanzerjev, med drugim do ginekološke ambulante ali zobozdravnika, katerega zaradi tega razloga obiskujejo v DOŠ I Lendava. Z vozički med drugim tudi ni možno priti v prostore otroške ambulante. Starši otroka tako dvignejo iz vozička in ga odnesejo do zdravnika.