Lendavski Virs z lastno celico za robotsko lasersko varjenje

Lendavski Virs, prejemnik številnih nagrad, med drugim lanski prejemnik zlate gazele, ki ustvari za okoli osem milijonov evrov prihodkov, razvija lastno celico za robotsko lasersko varjenje. Podjetju sicer takšen razvoj ni tuj, saj že tako ali tako razvijajo tehnološko zahtevne izdelke.
“LaserFlex je novost, ki jo bomo kmalu predstavili na trgu. Je plod znanja in dolgoletnih izkušenj Virsovih strokovnjakov. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj,” je moč prebrati na Virsovi spletni strani. Gre torej za razvoj kompaktne laserske varilne robotske celice in kot je za medije dejal Aleš Puklavec, prokurist podjetja, je omenjena celica za robotsko varjenje izjemen projekt, “saj bomo prvo tako podjetje v Sloveniji, ki bo trgu ponudilo tovrstno rešitev.”

Omenjena laserska varilna celica zavzame malo prostora, ima neomejene možnosti za nadgradnjo in ponuja rešitev “na ključ.” Po besedah Puklavca gre za izdelek oz. okolje, ki bo konkuriralo v svetovnem merilu, “pri čemer so zagotovljene optimalne rešitve za varilni proces.” LaserFlex ne bo samo izdelek oz. okolje, bo tudi registrirana blagovna znamka, poznani izdelek v njihovi branži, RoboFlex, ki so ga prav tako razvili v Virsu, je tudi patentiran. Puklavec opomni, da bodo še letos predstavili tudi kolaborativni varilni robot CoboFlex. Gre za manjšo in preprosto robotsko celico “za vsak žep,” ki lahko sodeluje s človekom. Patentirana je tudi lanska programska rešitev WeldCockpit.

Gradnja nove hale se pospešeno nadaljuje

“Za investicijo smo se odločili zaradi povečanega obsega naročil na področju avtomatizacije in robotizacije. Investicija vključuje tudi nabavo potrebne opreme (orodje, avtomatizirano skladišče, ureditev prostorskega odsesovanja, ureditev ergonomije za zaposlene,…). V novih prostorih se bodo poleg že obstoječih robotskih celic proizvajale tudi nove, ki smo jih razvili v zadnjih dveh letih. To sta predvsem Laserflex, robotska celica za lasersko varjenje in Coboflex, kolaborativna robotska celica. Zaključek investicije je predviden za konec januarja 2021,” je dejal Renato Pahor za naš spletni portal.

V podjetju je tri četrtine zaposlenih inžinerjev, trenutno pa delujejo na okrog 1.500 kvadratnih metrih prostorov. Delež prihodkov, vloženih v raziskave in razvoj, je kar deset odstotkov. V podjetju je zaposlenih 35 ljudi.