Lendavski Varis tretji največji proizvajalec dokončanih kopalnic v Evropi

Lendavski Varis je lansko poslovno leto končal zelo uspešno. Poleg tega, da so v letu 2016 za kar 10 milijonov evrov povišali čiste prihodke od prodaje, so postali tudi tretji največji proizvajalec dokončanih kopalnic v Evropi.

“Vsi gradbeniki si prizadevajo graditi sodobno. To pomeni graditi kvalitetno, hitro in ekonomično. Odločitev za gradnjo z gotovimi kopalnicami Varis je zagotovo korak k temu cilju. Gotove kopalnice pomenijo višjo stopnjo industrializacije v gradbeništvu in zmanjšujejo obseg del na samem objektu,” trdijo pri lendavskemu podjetju Varis, ki je eno izmed redkih v Lendavi, pa tudi v državi, ki vsako leto zvišuje čiste prihodke od prodaje. Če jih je v letu 2015 bilo za 9 milijonov evrov, jih je v letu 2016 bilo za kar 19 milijonov.

Družba Varis izdeluje gotove kopalnice od leta 1977. To so tudi najpomembnejši izdelki družbe. Od leta 1994 večji del proizvodnje izvozijo na trg Nemčije (tukaj je Varis lani ustvaril 76 odstotkov vseh prihodkov in s tem dobil 14 odstotni tržni delež) in v druge države EU. Drugi izdelki podjetja Varis so kopalniški radiatorji in betonske skate elementi. V letošnjem letu nameravajo v tem lendavskem podjetju izdelati 3.500 kopalniških kabin, prodanih pa jih imajo že 3.400. Lani so jih prodali natanko 3.496.

V podjetju Varis in v hčerinskih družbah Varis Fertigbäder, Varis Mont in Varis Top je trenutno zaposlenih nekaj čez 230 delavcev, ki delajo dvoizmensko, kapacitete pa ima podjetje zasedeno vse do septembra. Lani so na novo zaposlili 80 ljudi, trenutno pa jih potrebujejo še vsaj 20. Letos nameravajo v podjetju čiste prihodke od prodaje povečati še za vsaj 500 tisočakov.

Gotove kopalnice

Na objektu so kopalniške kabine »just in time.« Dostavijo se ustrezno embalirane in z vrati zavarovane proti vandalizmu, v terminu kot ga določi kupec. Gotove kopalnice se vgrajujejo s pomočjo gradbenega dvigala praviloma vzporedno z gradnjo objekta, lahko pa tudi kasneje, ko je nosilna konstrukcija objekta že izdelana. Po vgradnji gotovih kopalnic se izvede še povezava inštalacijskih priključkov na inštalacijske vode objekta.