FOTO: Objekt nekdanje DSŠL v zaskrbljujočem stanju, a kmalu končno v last Občine?

Objekt nekdanje Dvojezične srednje šole, ki je v lasti države, natančneje Ministrstva za izobraževanje, je v zaskrbljujočem stanju. Čeprav bo objekt v bližnji prihodnosti prešel v last Občine Lendava, se sedaj poraja vprašanje kako in če sploh se lotiti prenove.
Jasno je, da je država slab lastnik in v prav takšnem stanju je objekt nekdanje Dvojezične srednje šole. V slabem. S sten se lušči omet in pada barva, zidovi so razpokani, vlažni, električni vodniki na nekaj mestih dobesedno gledajo iz sten in podobno. Zob časa se je na nevzdrževano zgradbo zagrizel že pred leti, saj je od zadnjega dne pouka v omenjeni zgradbi preteklo že skorajda 13 let. Svoje je naredil čas, vlaga, pogrezanje in še bi lahko naštevali. Tudi zunanja podoba stavbe priča o tem, kakšno je stanje prostorov nekdanje Dvojezične srednje šole Lendava. Kot kaže bo zgradba naposled le prešla v last Občine Lendava, za kar bodo seveda potrebni še mnogi pogovori, a se zadeva premika v pravi smeri.

Ministrstvo za izobraževanje, dejanski lastnik objekta, je že leta 2015 dalo soglasje za brezplačni prenos objekta nekdanje Dvojezične srednje šole na Občino Lendava, a ta v skladu z Zakonom o vzpodbujanju skladnega regionalnega razvoja, ki ga vodi gospodarsko ministrstvo ni bil izveden, zato že od lani teče beseda o zamenjavi nepremičnin. Kot je dejal župan Občine Lendava Janez Magyar, si bo tudi sam prizadeval za čimprejšnji brezplačni prenos stavbe na Občino, da bi se končno lahko pričela sanacija objekta in sprememba namena uporabe. Stavba bi najverjetneje služila kot večstanovanjska zgradba in dnevni center za starejše v sodelovanju z Domom starejših Lendava.

V slabem stanju tudi prostori Rdečega križa

V slabem stanju so tudi prostori lendavske Območnega združenja Rdečega križa, ki ima skladišče v tem objektu. Prostori, ki jih za svoje delo uporablja RKS-Območno združenje Lendava so vse prej kot dobri, pa čeprav je lastnik le-teh država. Sicer pa tedensko po pomoč prihaja okrog 140 oseb, večinoma upokojencev, ki ne shajajo z majhnimi pokojninami. V objekt je bilo že večkrat vlomljeno, polomljena so okna in poškodovana vrata. V zimskem času kurjava ne deluje, tako da razdeljevanje potrebščin vsako zimo poteka v mrazu, ljudje pa na prehrambene pakete čakajo kar pred vrati -v mrazu, dežju ali snegu. To pa seveda ni vse, saj je prostor tudi brez elektrike.

Že kmalu boljši prostori

V lendavskem Rdečem križu si želijo predvsem svoje delo opravljati v boljših in predvsem varnih prostorih, kar se jim bo kot kaže uresničilo z odprtjem novega centra za Zaščito in reševanje, ki pospešeno nastaja na Glavni ulici ob zdajšnjem Gasilskem domu. V prostore zdajšnjega gasilskega doma bo preseljena tudi lendavska enota te humanitarne organizacije, ki bo po dolgih letih čakanja končno le lahko delovala v dostojnejših razmerah in ki bo skladišče dobila v novem Centru za zaščito in reševanje, kar je bilo v letu 2018 potrjeno s podpisom pogodb.