Lendavskemu Varisu še dve priznanji

Lendavski Varis je v svoj predalček uspehov poleg Dravsko-pomurske gazele (12.10.2017) pospravil še nagrado Združenja menedžerjev Vključi.vse (28.9.2017) in priznanje Zavoda RS za zaposlovanje (ZZZS) (5.10.2017).
Priznanje Zavoda RS za zaposlovanje (ZZZS)

Gre za nagrado, ki pomeni priznanje delodajalcem oziroma partnerjem Zavoda, ki so pripomogli k doseganju njihovih strateških ciljev in se izkazali kot družbeno odgovorni. “Zelo sem ponosna, da so prepoznali naš trud. Tovrstne nagrade so zelo pomembna spodbuda pri izdelavi gotovih kopalnic, ki so med vodilnimi v Evropi. Ponosni smo, da so naši izdelki lahko v prestižnih hotelih, kot sta Sheraton in Hampton by Hilton ter da to prepoznajo tudi pri nas,” je povedala Sabina Sobočan, direktorica družinskega podjetja Varis Lendava.

Prejeli tudi ugledno nagrado Združenja manager Vključi.vse

Priznanje Vključi.vse je bilo podeljeno na minulem Managerskem kongresu. Sekcija Managerk je od leta 1992 do leta 2002 podeljevalo priznanje Ženskam prijazno podjetje, med leti 2003 in 2016 pa Managerkam prijazno podjetje. Priznanji sta bili namenjeni prepoznavanju in nagrajevanju podjetij, ki so gradila ženskam in managerkam prijazno managersko in poslovno okolje. V letu 2017 priznanje nadgrajujejo, s tem ko izpostavljajo podjetja s strategijo vključevanja in raznolikosti.

“Priznanje Vključi.vse je dodatna vzpodbuda za naše nadaljnje delo. Resnično smo veseli, da so nas na združenju prepoznali kot podjetje, ki se ne ukvarja samo s proizvodnjo gotovih kopalnic, radiatorjev, skate elementov in pump trackov temveč daje tudi velik poudarek na zagotavljanju raznolikosti na področju upravljanja kadrov. Že skoraj 40 let se trudimo, da zaposlujemo ljudi različnih starosti, izobrazb, spolov in tudi narodnosti, na mesta odločanja pa vključujemo tudi mlade in starejše od 55 let. V panogo, v kateri prevladujejo moški, uspešno vključujemo tudi ženske. In k temu si bomo, seveda, prizadeval tudi v prihodnje,” je povedala Sobočanova.

“Vsaka nagrada nam veliko pomeni”

Sabina Sobočan: “Vsaka nagrada nam veliko pomeni, tako smo v družbi Varis Lendava tudi izredno veseli, da smo osvojili naziv Podravsko-pomurske gazele. Predvsem je to nagrada za skupno prizadevanje vseh naših sodelavcev, ki nas je že 262. Osvojena gazela je pomembna spodbuda, da bomo z drznostjo in predanostjo nadaljevali 40-letno tradicijo in sledili začrtanemu cilju postati vodilni evropski proizvajalec gotovih kopalnic. Hkrati pa gre seveda tudi za zavezo, da bomo ohranili kakovost vseh naših proizvodov oziroma stremeli k še vidnejšim uspehom.”

O podjetju …

– Podjetje Varis je trenutno eno od vodilnih gradbenih podjetij v Sloveniji, njihova blagovna znamka je priznana po vsej Evropi, ki je tudi njihov glavni trg. Večino dohodkov ustvarijo v tujini, le odstotek ali dva v Sloveniji. Po velikosti so v Sloveniji na 22. mestu, po višini dobička v letu 2016 pa na 15. mestu. 

– Poleg tega so med tremi največjimi oziroma najboljšimi proizvajalci gotovih kopalnic v Evropi.

– Najpomembnejši izdelki družbe Varis so gotove kopalnice, katere izdelujejo že od leta 1978.  Naslednje leto praznujejo 40-letnico obstoja. Proizvajajo pa še dizajnerske in cevne radiatorje ter betonske elemente za skejtanje (betonske skate naprave). Razvili so tudi poligon, imenovan pump track, ki je namenjen kolesarjem, rolkarjem, skaterjem (sestavljen je iz zaobljenih grbin in zavojev, ki so med seboj ritmično povezani v krožno celoto).

Poslanstvo podjetja je ustvarjati inovativne, kakovostne in trajnostno celovite gotove kopalnice. V njih so vgrajeni dolgoletni razvoj in izkušnje. Do danes so jih namreč izdelali že več kot 90.000. V prihodnosti želijo postati vodilni evropski proizvajalec gotovih kopalnic za vse vrste uporabnikov (hotele, stanovanja, domove za ostarele, študentske domove, bolnišnice, zapore in druge).

– Na čelu podjetja je mag. ekonomije Sabina Sobočan (od 2015). Pred tem je podjetje vodil njen oče, Štefan Sobočan (trenutno prokurist v podjetju).

– Od leta 1994 večji del proizvodnje izvozijo na nemški trg in tudi v druge države EU. Danes imajo 15-odstotni tržni delež samo v Nemčiji, med njihovimi najpomembnejšimi trgi pa so tudi Hrvaška, Švica, Skandinavija in Avstrija. Manj udarni trgi so Madžarska, Rusija in druge Evropske države.

– Svoje vrhunske izdelke izdelujejo za številne stranke po vsej Evropi, med katerimi so tudi najboljše svetovne hotelske verige, med katerimi so Sheraton, Hampton by Hilton, Motel One, Intercity, Novotel, Holiday Inn, Steigenberger, HIEX, Scandic. Opremili so tudi Hotel Sheraton v Dubrovniku na Hrvaškem.

– Podjetje je prejemnik certifikata Excellent SME GZS za poslovno odličnost in zlatega znaka za kakovost Pomurskega društva za kakovost.

– Podjetje se že dve leti zapored uvršča v najvišji razred bonitetne odličnosti v Sloveniji (AAA).

– 31. decembra 2015 so imeli 189 zaposlenih, leto kasneje že 237, 11. oktobra 2017 262 zaposlenih – v letošnjem letu smo zaposlili 59 novih sodelavcev.

Zaposleni:

Varis Lendava d.o.o.
Število zaposlenih na dan 31.12.2015: 165 zaposlenih
Število zaposlenih 31.12.2016: 208 zaposlenih
Število zaposlenih 11.10.2017: 231 zaposlenih

Skupina Varis:
Število zaposlenih 31.12.2015: 189 zaposlenih
Število zaposlenih 31.12.2016: 236 zaposlenih
Število zaposlenih 11.10.2017: 262 zaposlenih

– Samo v lanskem letu so v primerjavi z letom prej povečali prihodke za 115 odstotkov, kar je 10 milijonov evrov več dohodkov. S tem so dosegli nekaj, kar jim v vsej zgodovini podjetja še ni uspelo. Razveseljiv pa je tudi podatek, da smo trenutno na točki, ko smo letni prodajni plan že presegli.

– V letu 2016 so izvedli investicije v skupni višini 2.510.000 evrov, od tega kar 2 milijona evrov v nov objekt za razvoj, vzorčenje in kontrolo njihovih končnih produktov. S tem so pridobili 380 m² delovnih prostorov, 560 m² proizvodnih prostorov ter 1170 m² razstavnega prostora in prostorov za vzorčenje.

– Varis Lendava d. o. o. je 100-odstotni lastnik hčerinskih družb VARIS Fertigbäder GmbH, prodaja gotovih kopalnic, VARIS TOP d.o.o., proizvodnja in montaža design radiatorjev, skate elementov in pump trackov ter VARIS-MONT d.o.o., proizvodnja in montaža, ki pa je v mirovanju.

– Največje zadovoljstvo za njih je, ko jih za naročilo pokliče stranka in se navkljub temu, da zaradi njihove polne zasedenosti ne bo prišel takoj na vrsto, odloči, da počaka na njih, ker so njihove kopalnice med najbolj kakovostnimi v Evropi.

– Med glavnimi vrednotami, ki jih upoštevajo pri njihovem delu, so kakovost, inovativnost, zanesljivost, kreativnost, korektnost, ambicioznost, odgovornost.