Lendavska knjižnica v času epidemije v minulem letu

Potem ko je bila meseca marca razglašena epidemija COVID-19, so bili po navodilih pristojnih služb vsi dogodki do preklica odpovedani. Knjižnica ter Gledališka in koncertna dvorana Lendava sta bili za stranke zaprti od 13.3.2020 do 4.5.2020.
“Postavljalo se je vprašanje, na kakšne načine bomo komunicirali s svojimi uporabniki. V času zaprtosti za stranke smo v našem zavodu delali na izboru in ponudbi novih digitalnih vsebin, dosegljivih na daljavo. Na spletno stran smo naložili razne digitalne vsebine, povezave do digitalnih knjižnic, portalov kulturne dediščine, avdiovizualne vsebine, e-knjige, zvočne knjige, priročnike, učbenike, gradivo visokošolskih institucij na Madžarskem, povezave do spletnih strani madžarskih knjižnic in njihovih podatkovnih baz, slovenskih in madžarskih knjižnih blogov, leksikonov, enciklopedij, slovarjev, podatkovnih zbirk, aplikacij, omogočili smo oddaljen dostop do podatkovnih baz madžarskih založb,” so dejali pri KKC Lendava. V času epidemije so nudili tudi brezplačno preslikavo in pošiljanje člankov ter dostavo knjižničnega gradiva (sicer v omejenem obsegu za študijsko literaturo in leposlovje, ki je del učnega načrta) po pošti. Zaradi epidemije so bili primorani projekt Noč knjige, ki se je po Sloveniji, v zamejstvu in širom sveta odvijala sedmo leto zapored in s katerim obeležujemo 23. april, svetovni dan knjige, izvesti virtualno. V ta namen so ustvarili spletno stran, na kateri so objavljeni prispevki različnih avtorjev: poezija, proza, avdio in video posnetki, odlomki ter potopisna predavanja.

Poskočila uporaba e-knjižnice

V času karantene, ko so bile knjižnice zaprte, je bil edini način izposoje knjig uporaba edine slovenske e-knjižnice – Biblosa. Od sredine marca so v e-knjižnici Biblos, v kateri je na voljo že več kot 4000 knjižnih naslovov, vanjo pa je vključenih 61 knjižnic, zaznali eksponentno rast izposoje, ki verjetno napoveduje dolgoročne spremembe bralnih navad. V celotnem letu 2019 je bilo v spletni knjižnici Biblos zabeleženih 98.000 izposoj, Slovenci pa so si le v času karantene izposodili 90.000 e-knjig. Od zaustavitve javnega življenja v Sloveniji zaradi razglasitve epidemije je Biblos obiskalo do 10.000 oseb na dan. Povprečna dnevna izposoja celotnega obdobja do sedaj je 1740, najvišja dnevna pa 2667. Bralci so v času krize spoznali tudi prednosti e-knjig pred fizičnimi: ko so bile knjižnice in knjigarne zaprte, je Biblos bralcem omogočal branje najnovejših knjižnih poslastic iz varnega zavetja doma, ob tem pa so bile vse knjige dostopne 24 ur na dan 7 dni v tednu, so takrat zapisali pri STAkrog.

Po vnovičnem odprtju lendavske knjižnice ukrepi prinesli spremembe

“Naša knjižnica je svoja vrata ponovno odprla 4.5.2020, vendar so ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom prinesli nekatere spremembe. To pomeni, da morajo stranke sedaj v knjižnico vstopati z masko, razkužiti roke, vrnjeno gradivo gre pred nadaljnjo izposojo v tridnevno karanteno, prav tako gredo v karanteno knjige, ki se jih stranke dotikajo in si jih ne izposodijo. Zaradi prepovedi listanja časopisov je čitalnica zaprta. Po karanteni so se spremenile tudi bralne navade bralcev. Navodila, priporočila, prepovedi ter onemogočen prosti dostop do gradiva so na žalost marsikoga odvrnili od obiska knjižnice. Da bi strankam čim bolj olajšali nove razmere, smo v naši knjižnici postavili novejše in bolj brane knjige na stojala pri vhodu ter na ta način strankam vsaj približno poskusili olajšati izbiro gradiva, do katerega niso imeli dostopa. Stranke so se tega načina navadile in so celo takrat, ko smo za kratek čas omogočili prost dostop do gradiva, raje vzele kakšno knjigo s stojala pri vhodu, namesto da bi se sprehodile med policami,” so zapisali pri KKC Lendava.

V začetku septembra so začeli z bralno značko za odrasle, ki poteka že 4. leto in je bila zelo dobro sprejeta med bralci. “Opazili smo, da se stranke zelo dobro odzivajo na naše sezname priporočenih knjig, tudi tako jim olajšamo izbiro gradiva. Bralne predloge objavljamo tudi na naši spletni strani pod rubriko Priporočena knjiga ter vsak teden v časopisu Népújság v rubriki Aktuális. V času epidemije smo objavljali priporočila za branje za slovenske knjige, ki so bile dosegljive na Biblosu, ter za madžarske knjige, ki so bile dosegljive na različnih madžarskih spletnih straneh,” so še zapisali pri KKC.

Zaradi raznih ukrepov in omejitev sta letos na letni ravni na žalost v vseh knjižnicah padla obisk in izposoja gradiva. Ob vseh spremembah, ki so jih v knjižnicah doživeli od začetka epidemije, se sprašujejo, ali bo epidemija vplivala na bralne navade Slovencev, bo vse več ljudi bralo e-knjige in vse manj posameznikov obiskovalo knjižnice? Se bo število obiskovalcev knjižnic močno zmanjšalo? Kakšna bo vloga knjižnic v prihodnosti? Bodo knjižnice kot take sploh še obstajale? Rupar Koroščeva v članku “Uporabnik prihodnosti danes«” zapiše, da  bi ena od “novih vlog knjižnic lahko bila v zagotavljanju dostopa uporabnikom do najnovejših informacij o družbenih dogajanjih in kako se svet nanje odziva ter temu prilagaja. Knjižnice so bile vedno refleksija okolja, v katerem so delovale. Knjižnični prostor bo bistveno spremenilo okolje, v katerem delujejo, in njeni uporabniki, ki se selijo v oblak. Tam bomo v prihodnosti našli nov prostor knjižnic in njihovih storitev. Realnost ne bo več fizični prostor, ampak virtualno okolje z vsemi možnostmi in omejitvami vred (Rupar Korošec, 2020, str. 24–25). Upamo, da bo knjiga ostala prisotna v našem vsakdanjem življenju in da bodo knjižnice še naprej ostale “prizorišča učenja, kulture in zabave za vse generacije,” zaključujejo pri KKC.

Tekst: Ines Varga
Članek je bil objavljen v reviji Lindua 2020-22