Lendavčanka Pia Novak v glavni vlogi Gerde v otroški operi Snežna kraljica

Za mlado Lendavčanko Pio, katero vsi poznamo kot odlično oz. vrhunsko solistko, so dnevi napornih vaj in nastopov, poleg seveda zelo zahtevne Mozartove Čarobne piščali, tokrat sodeluje v otroški operi Mathewa Kinga: Snežna kraljica. Predstave so trajale od 10. do 17. decembra in to vsak dan v Cankarjevem domu v Linhartovi dvorani. To je njena prva glavna vloga.
Matthew King je eden vodilnih britanskih skladatelj svoje generacije. Zgodba govori o zanimivih temah, kot so osamljenost, želja po tovarištvu, pogum, iskanje resnice. V središču je deček Kaj, ki se mu je v srce zabodel košček čarobnega ogledala. Srce se je spremenilo v kepo ledu, zato ga je k sebi odpeljala Snežna kraljica. Kajeva najboljša prijateljica Gerda se s tem ne more sprijazniti in se odloči oditi na dolgo pot, da bi ga našla. Na poti sreča različne ljudi (čarovnico, kraljično in princa, tolpo razbojnikov, finsko gospo) in živali (vrana, jelenčka), ki ji pomagajo, da na koncu reši prijatelja in ga odpelje domov.

Pia uspešna že na avdiciji za najzahtevnejšo vlogo Gerde

Na avdiciji sta se posebej izkazali petnajstletna Ajda Pirc in šestnajstletna Lendavčanka Pia Novak, ki sta zasedli vlogo Gerde. Ta je najzahtevnejša, saj Gerda nastopi v vseh šestih prizorih. Dekleti se učita petja v nižji in srednji glasbeni šoli ter sta pokazali izjemen talent, so ju pohvalili vodje predstave. Za vlogo Kaja so izbrali tri dečke, Adriana Ignjatoviča, Jana Novljana in Jakoba Zupančiča. Ob solistih je nastopil mladinski pevski zbor Glasbene matice, ki ima po režiserkinih besedah izjemno moč v operi. “To je množica, v kateri je vsak posameznik pomemben, in ko otroci to spoznajo in zadihajo kot eden, se zgodi čudež.” Mladim pevcem so stali ob strani izkušeni solisti, med njimi Maja Ceglar in Katja Konvalinka (tudi producentka predstave) v vlogi Snežne kraljice ter Irena Yebuah Tiran in Gregor Ravnik.

Naslovna fotografija: Katja Konvalinka kot Snežna kraljica z Gerdo (Pia Novak – levo) in Kajem (Adrian Ignjatovič -desno) Foto: Darja Štravs Tisu/Delo