Lendava včeraj najtoplejši kraj v državi, v Kopru so jih izmerili “le” 28

Letošnji prvi vročinski val se je v sredo in predvsem včeraj pokazal v vsej svoji moči. Lendava je bil včeraj ob 15.00 uri s 35,8 stopinjami Celzija najtoplejši kraj v državi, precej dobro pa smo “šibnili” tudi Koper, ki se je grel na “le” 28 stopinjah Celzija. Se bo ob koncu tedna vreme spremenilo?
Kot kaže, je Lendava bila včeraj najtoplejši kraj v državi. Ob 15.00 uri, ko je sevanje sonca najmočnejše, je samodejna postaja Agencije Republike Slovenije za okolje izmerila kar 35,8 stopinj Celzija. Ob tem velja omeniti, da je zunanji senzor digitalnega merilnika neposrednega sončnega sevanja, ki je nameščen na zunanji steni našega uredništva, prenehal s prikazovanjem podatkov, po tehničnih specifikacijah pa ta kaže največ 50 stopinj Celzija neposredne izpostavljenosti soncu. Lokalno je sicer možno, da so te vrednosti bile presežene, kar se lahko zgodi predvsem v centru mesta in v blokovskih ali strnjenih naseljih.

Za primerjavo, v Kopru so ob 15.00 uri izmerili 28,6 stopinj Celzija, v Portorožu pa 30,9. Teden seveda zaznamujejo vročina, suho in jasno vreme. Nad srednjo Evropo se zadržuje vremenska fronta, ki bo danes od severovzhoda dosegla tudi naše kraje. Vpliv hladne fronte pri nas ne bo izrazit. Pričakujemo, da bodo krajevne nevihte nastale predvsem na severozhodu Slovenije. Možna je tudi kakšna močnejša nevihta. Večinoma bo ostalo suho in sončno, najvišja temperatura bo po nižinah marsikje še vedno 30 stopinj Celzija. V začetku prihodnjega tedna nas po zadnjih napovedih čaka nov vročinski val.