Lendava in Monošter tudi uradno pobrateni mesti

Mesti Lendava in Monošter sta s podpisom sporazuma minuli petek popoldan tudi uradno postali pobrateni mesti. Mesti bosta s tem razvijali dvostranske odnose na področjih, kjer imata skupne interese.

“Župana Mesta Monošter in Občine Lendava izjavljava in potrjujeva svoj namen, da s podpisom tega Sporazuma okrepiva sodelovanje in ga razširiva na področje gospodarstva, turizma in sodelovanja mladih na območju med Rabo in Muro,” se glasi prvih nekaj besed v sporazumu, ki sta ga minuli petek popoldan podpisala župana obeh mest: Gabor Huzsar, župan Monoštra in mag. Anton Balažek, župan občine Lendava.

Glede na bližino, skupno zgodovino in članstvo obeh držav v Evropski uniji bosta mesti v okviru Sporazuma razvijali obstoječe sodelovanje in si prizadevali za krepitev temeljev prijateljstva na področju šolstva, športa, kulture in angažiranja mladih ter ohranitev obeh avtohtonih narodnih skupnosti. Oba župana sta prepričana, da povezovanje, izmenjava izkušenj in dobrih praks, skupni projekti in čezmejne vezi zagotavljajo nove možnosti za prihodnost prebivalcev na območju med Rabo in Muro.

Mesti bosta razvijali dvostranske odnose na področjih, kjer imata skupne interese:

• Sodelovanje na področju turizma in oblikovanje skupne turistične ponudbe (predvsem kolesarske povezave ob nekdanji železni zavesi in naravovarstvenih območjih, skupen razvoj kulinarične ponudbe, vključevanje naravne in kulturne dediščine v turistično ponudbo območja).
• Skupni projekti vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter letno srečanje (festival mladih).
• Vzpostavitev čezmejnega kreativnega kulturnega centra Raba – Mura (urbane likovne kolonije, tematska srečanja pisateljev in pesnikov, izmenjave lastnih in skupnih produkcij, razvijanje skupnih projektov in novih kreativnih vsebin).
• Spodbujanje sodelovanja med poslovno-industrijskimi conami ter krepitev kooperacij in dobaviteljskih verig.
• Sodelovanje v mednarodnih čezmejnih projektih ter izmenjava izkušenj in dobrih praks med mesti (tematska srečanja, konference, skupne projektne ekipe).

Foto: Lendava.si

 • Prazna slama politike

  Z malo pretiravanja Lendava je že pobratena z vsakim drugim madžarskim mestom, pa še s kupom drugih. In? Večinoma so se župani enkrat v življenju srečali, fotografirali, zglumili volilcem kako dobri možje in prijatelji so, potem pa? Potem pa vse tiho je bilo, nič, velika praznina, nula.
  Kaj imajo od tega naši občani in občani pobratenih mest? Imajo več možnosti, več dela, je manj nezaposlenih in nesrečnih, so se uresničili kakšni dobri skupni projekti, smo si pomagali v stiski? Velika prijateljstva, zakonske zveze ali še kaj lepšega?
  Monošter, Đurđevac, Pečuh, Gyongyos, Budimpešta 12. okraj, Budimpešta 1. okraj, Čakovec, Seiersberg, Hausham…
  Ob tem pa se župan s sosedom kolegom v Lentiju še srečal ni… Kakšno je sodelovanje s sosedi, s Središčem, Odranci, Turniščem, Mursko Soboto, Lentijem, Radgono, Ljutomerom, Letenye, Nagykaniža… Spet nula! Tone ne hodi niti na sestanke pomurskih županov, tja pošilja svoje namestnike, županski kolegi so verjetno premajhni za njega.

  • Gostja

   Dober komentar! Dva nakladača… Tudi monoštrski župan se brati z vsemi, daje priznanja vsakemu, ki bi zanj lahko rekel kje kakšno dobro… Bljak! Sodelovanje na šolskem področju… Halo? Odkar pomnim, se gobca o sodelovanju. Samo to, nič več! V času, ko tale županuje v Monoštru, se je ukinila narodnostna slovenščina na gimnaziji, čeprav so bili dijaki. Trenutno je slovenščina le 2. tuji jezik – torej ž-kategorija. Enako je s SLO na OŠ – je samo krožek za 5-6 otrok… To je le ena izmed zaslug novega lendavskega prijatelja…