Ledeni možje bodo za nekoliko ohladitve poskrbeli tudi letos

Sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij godujejo od 12. do 14. maja. in po izročilu poskrbijo za mokro in hladno vreme. V preteklosti so ledenim možem pripisali krivdo za mrzlo in mokro vreme, ki se ob še možnem prodoru polarne zračne mase lahko pojavi v maju.
Letošnji ledeni možje, ki godujejo od 12. do 14. maja, ne bodo pretirano ledeni, se pa bo z njihovim prihodom zračna masa ohladila. Padavine so danes ponoči že zajele vso Slovenijo. “Poscana” Zofka, ki ima god 15. maja, bo med najhladnejšimi dnevi v mesecu maju. Zelo visokih majskih temperatur prihodnjih deset dni ni na vidiku, vztrajal bo nestanoviten tip vremena. Pričakujemo lahko veliko oblačnosti, danes tudi dežne kaplje. Ledeni možje so sicer del starega vremenskega izročila, ki so ga ljudje jemali zelo resno dolga stoletja.  Ledeni možje prinašajo hlad in dež. V teh dneh so v vinogradih kurili ognje, da bi pridelek ščitili pred pozebo.

Trojaki Pankracij (12. 5), Servacij (13. 5.), Bonifacij (14. 5.) in poscana Zofija (15. 5.) so trdno zasidrani v slovenstvo. Tako naj bi “mokri Trojaki” naznanjali “tolst božič.” Opisujejo jih tudi naslednje vraže: “Če Pankraca sonce peče, sladko vince v sode teče,” “če je pred Servacijem poletje, mraz rad pozneje pritiska na cvetje,” in “Servacij je ledenacij.” Treba je biti pozoren! Nehaj utehe za drugo polovico meseca pa nudi naslednja ljudska modrost: “Maja mora biti tri dni mrzlo, če ni na začetku, bo pa na koncu.”

Da nas vreme ne preseneti, upoštevajmo tudi naslednje ljudske modrosti:

Lepega vremena se je nadejati, “če je rosa velika in dolgo ostane,” “če meglo zemlja popije,” “če se zvečer bliska, grmenja pa ni slišati,” ter “če plamen visoko plapola, dim pa se dviguje kvišku.”

In znanilci slabega vremena? Turobno vreme nas čaka, kadar je v zraku veliko vlage, modrosti tako pravijo, da nam vreme ne bo naklonjeno, “če se kamni pote,” “če se leseni deli napnejo,” in “če sol postaja vlažna.”

Nikakor pa seveda ne gre spregledati vremenske napovedi uradnih meteorologov.