Labode na našem območju morita virusa H5N8 in H5N5. Bolezen se NE umirja!

To kar smo po tihem ugibali, se je kot kaže, izkazalo za resnično. Minuli vikend je na našem območju (Reka Ledava in gramoznica Lakoš), o čemer smo že poročali, poginilo nekaj manj kot 100 labodov. Zaenkrat je ugotovljeno, da jih je najmanj 16 poginilo zaradi virusov H5N8 in H5N5. Ostalih do včeraj še niso analizirali.

Uprava za varno hrano se je v obvestilu javnosti konkretnim številkam o poginulih labodih na območju Lendave izognila, a mi zaenkrat razpolagamo z informacijami, da so gasilci PGD Petišovci z dežurnim delavcem veterinarsko-higienske službe iz reke Ledave pri naselju Benica v dveh dneh iz vode iznesli 24 poginulih labodov, že v nedeljo pa je bilo na gramoznici Lakoš moč opaziti večje število poginulih labodov, katerih naj bi po iznosu (neuradno) prešteli kar 74. Številko 74 so nam potrdili tudi pri PGD Petišovci.

Ostali poginuli labodi so še v fazi laboratorijskih analiz, zatorej je pričakovati, da bo številka okuženih labodov vsekakor visoka. Trinajst labodov (zaenkrat) je bilo okuženih s podtipom H5N8 in trije (zaenkrat) s podtipom H5N5. Virus H5N8 je virus aviarne influence A (ptičja gripa). Virus ne predstavlja nevarnosti za ljudi, saj okužba pri ljudeh še ni bila dokazana. Kljub temu pa je potrebna previdnost, predvsem pri morebitnem stiku s prostoživečimi pticami. Virus H5N5 pa je podtip virusa aviarne influence A.

Oba virusa sta sicer za ptice zelo patogena. To pomeni, da virus v organizmu povzroči hude okvare različnih organov in tkiv, kar privede do njihove odpovedi in visokega pogina ptic. Izbruh ptičje gripe je doslej potrdilo 25 evropskih držav, tako množični pogini divjih ptic, kot se je zgodil v Lendavi, pa so redkejši.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin: “Glede na število in lokacije pojavov se bolezen ne umirja, zato opozarjamo ljudi, ki se gibajo na območjih, kjer se zadržujejo prostoživeče vodne ptice in še posebej na območjih, kjer je bil virus potrjen, da lahko s čevlji, obleko ali prevoznimi sredstvi prenesejo virus na domačo perutnino ali ptice v ujetništvu, za katere je virus H5N8 je zelo nevaren. Zaradi tega je pomembno, da imetniki perutnine dosledno upoštevajo sklepe Državnega središča za nadzor bolezni ter zadržujejo, krmijo in napajajo perutnino v zaprtih prostorih oziroma tako, da ne pride do stika s prostoživečimi pticami.”