Kurjenje v naravi: Včeraj posredovali gasilci, kurišče mora biti pod nadzorom!

Ob 14.25 uri so lendavski prostovoljni gasilci bili obveščeni, da je v Lendavskih Goricah prišlo do travniškega požara, ki so ga pogasili domačini in gasilci PGD Lendava. Požar je zajel večje območje, vzrok požara pa kurjenje v naravi. Pri takšnem početju je potrebna previdnost!

V spomladanskih dneh, ko na plano posije sonce in ko se prve temperature dvignejo do deset stopinj Celzija, mnogi zakurijo razno suho vejevje ali travo, a pri tem ogenj velikokrat pustijo brez nadzora, ali pa ogenj zanetijo ob nepravem času. Če mislimo, da se ogenj ne bo razširil, saj da je zemlja še mokra, v neposredni bližini pa je suha trava, se motimo.

Vsako kurišče v naravi mora biti urejeno tako, da se gorenje ne more razširiti. To je prvo pravilo, brez katerega ognja ne smemo zanetiti. Kurišče mora biti obdano z negorljivim materialom (npr. kamenje, zemlja ipd), neposredna okolica kurišča pa mora biti očiščena vseh gorljivih snovi, tudi suhe trave. Kurišče morajo ves čas kurjenja nadzorovati polnoletne osebe, v kolikor pa je bilo kurišče veliko, je bilo ozračje vetrovno ali je okolica kurišča suha, je potreben pregled kurišča in okolice tudi po zaključenem kurjenju (tudi 15-20 minut po kurjenju).

Če boste upoštevali zgornja navodila se požar zagotovo ne bo razširil, a če se to kljub temu pripeti, poizkušajmo ogenj najprej pogasiti sami, z vodo, zemljo ali peskom, lahko pa tudi z gasilnimi aparati (v kolikor so v našem dosegu). Požar vedno gasimo v smeri vetra, tako, da nas dim in plameni ne ovirajo pri gašenju. Če nam ognja ne uspe pogasiti pokličemo na številko 112, se predstavimo, povemo kje smo, kje gori in kaj gori.