Kupnine za tovarno metanola pa še kar ni …

“Zelo sem vesel, da sem zmagal na današnji dražbi,” je direktor kalifornijske družbe Brad G. Gunn povedal po tem, ko se je odločil za nakup lendavske tovarne metanola. Kupnina bi morala na račun morala biti nakazana najkasneje do 31.12.2015, a se to ni zgodilo. Rok plačila je za tem bil avtomatično 15. januar, rok pa so tokrat še podaljšali.

Za zavidljivih 5,6 milijona evrov je stečajnemu upravitelju Silvu Zorcu 30. septembra lani uspelo prodati tovarno metanola, ki je nekoč spadala k veliki Nafti Lendava. Za tovarno metanola so se, poleg Američanov, borili še Nemci.

Ameriški kupci so za tem, 2. oktobra 2015 podpisali pogodbo o odkupu deležev v družbah Metanol, Rezervoarji in Industrijske storitve. Američani so varščino takrat sicer nakazali, za nakazilo 5,6 milijona evrov pa so imeli časa do konca leta. A nakazilo do takrat ni zgodilo.

Ker kupnine ni bilo, je rok za plačilo bil 15. januar. 15. januar je minil, denarja na računu pa še kar ni bilo. Stečajni upravitelj Silvo Zorec je Američanom postavil dodatne pogoje, o podrobnosti katerih javnost ni seznanjena. Kupci imajo sedaj časa do petka, torej 29. januarja, da se izjasnijo, ali na omenjene pogoje pristajajo. V kolikor jim pogoji ustrezajo, je rok za plačilo kupnine 15. februar, v nasprotnem primeru bo predzadnji januarski dan pogodba razdrta.

Na plačilo kupnine seveda najbolj čakajo nekdanji zaposleni, ki jim podjetje dolguje zajeten kupček denarja.