Krvodajalstvo v Pomurju: Povečuje se število “stotk”

Kako pomembna je kri za reševanje življenj vsekakor ni potrebno posebej poudarjati in zato ne preseneča, da so v pomurski regijski bolnišnici v Rakičanu ponosni na svoje krvodajalce, ki jih je vedno dovolj. Doslej so namreč zabeležili že 66 oseb, ki so kri darovale vsaj 100-krat.
Prejšnji četrtek sta v Enoti za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota stotič darovala kri dva krvodajalca. V letošnjem letu sta to prva stokratnika, ki sta tako seznam krvodajalcev stokratnikov od leta 1956 pa do danes povečala na 66 krvodajalcev. Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. S številom krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da smo na področju preskrbe s krvjo samozadostni. To pomeni, da v celoti pokrivamo potrebe lastnega zdravstva po krvi.

“V Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. Lahko se pohvalimo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi,” so sporočili iz Splošne bolnišnice Murska Sobota.

Zelo dobro je razvita krvodajalska dejavnost tudi v murskosoboški bolnišnici. Na seznamu krvodajalcev rekorderjev, ki so kri darovali 100-krat, je od ustanovitve transfuzijske postaje SB MS dne 1.1.1956 pa vse do danes 66 krvodajalcev. (Po reorganizaciji transfuzijske službe v severovzhodni Sloveniji je Oddelek za transfuzijsko medicino SB MS preimenovan v Enoto za transfuzijsko dejavnost M. Sobota, dne 1.10.2009 pa je postal dislocirana enota Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor).

Za vsakega krvodajalca 100-kratnika je v murskosoboški bolnišnici v prostorih Enote za transfuzijsko dejavnost pripravljen sprejem in pogostitev, kar je že tradicija, s tem se krvodajalcem na vsaj nek način zahvali za njihovo humanost in prispevek k reševanju življenj.

Kri lahko daruje vsaka oseba med 18. in 65. letom starosti; ki tehta več kot 50 kg oz. je njen volumen krvi, izračunan na podlagi telesne višine in telesne mase, več kot 3500 ml; ki je dobrega zdravja in počutja; ki ima vrednosti hemoglobina 135 g/l (moški) in 125 g/l (ženske); moški lahko kri darujejo na vsake 3 mesece; ženske pa na vsake 4 mesece.

Da je ozaveščenost o velikem pomenu preskrbe s krvjo med prebivalstvom naše regije velika, pričajo tudi številne organizirane krvodajalske akcije različnih poklicnih ali interesnih skupin. Tako bo ob mednarodnem dnevu medicinskih sester v murskosoboški bolnišnici potekalo več aktivnosti, med drugim tudi krvodajalska akcija študentov Alma Mater Europaea, ki bo 9. maja. Ob tem dogodku bo v avli kirurškega bloka od 9. ure naprej pripravljena tudi stojnica, kjer se bo možno temeljiteje informirati o krvodajalstvu, merili pa bodo tudi krvni sladkor in pritisk.