Kraja koles: Madžara Jozsef Szebenszki in Janos Szücs priznala očitana kazniva dejanja za milejšo kazen

Sodnica okrožnega sodišča v Murski Soboti, Natalija Goldinskij Husar je že na predobravnavnem naroku, z izrekom kazenske sankcije sedmih mesecev nepogojnega zapora, zaključila obravnavo zoper dveh državljanov Madžarske, ki sta poleti v Pomurju ukradla najmanj dvanajst koles.
Skoraj polletni pripor in še posebej obsodilna sodba tujcema sta hkrati potrdila, da so tatvine koles v deželi ob reki Muri zelo pereča problematika. Madžarska državljana Jozsef Szebenszki in Janos Szücs sta sicer klonila pod težo dokazov, ki jih je proti njima zbrala okrožna državna tožilka Anica Šoštarič. Očitala jima je, da sta letos poleti v Pomurju ukradla najmanj 12 koles, skupaj vrednih najmanj 13.000 evrov. Zato sta v zameno za milejšo kazen, in sicer vsak po sedem mesecev zapora, sta Madžara na predobravnavnem naroku priznala krivdo, svoje dejanje pa sta obžalovala in zatrdila, da se kaj takega več ne bo ponovilo.

“Hudo mi je, da sem se znašel v tem položaju, zato obžalujem, kaj sem to storil. Na kriva pota me več gotovo ne bo zaneslo,” se je Szebenszki pokesal za svoje dejanje, njegov pajdaš Szücs pa je dodal: “Zelo hudo mi je, doma me čaka družina. Opravičujem se vsem, ki sem jih s svojim dejanjem prizadel.” Oba Madžara sta sicer v priporu že od 27. junija, kar pomeni, da se jima bo prestajanje kazni izteklo natanko 27. januarja 2019.

Szebenszki in Szücs sta sicer kolesa kradla v Radencih, na Gregorčičevi ulici v Murski Soboti in v Moravskih Toplicah. V rokah policistov pa sta končala povsem naključno. Zanju je bila usodna rutinska kontrola prometa. Ker nista znala razložiti, zakaj imata v kombiju kar štiri precej draga kolesa, niti nista imela dokazil, da bi bil tovor lahko njun, je policijska patrulja na pomoč poklicala kolege iz kriminalističnih vrst. V vozilu so našli baterijski kotni brusilnik, ki bi bil lahko namenjen za rezanje verižnih ključavnic za kolesa, prav tako škarje za železo. Sodišče je tatinsko orodje Madžaroma odvzelo, preiskovalni sodnik pa je takoj po prijetju zoper oba odredil pripor.

Žal tudi po njunem prijetju se tatvine koles v Pomurju niso posebej znižale, saj so v letu 2018 doseženi neslavni rekordni na tem področju. Kazniva dejanja tatvine koles so sicer razpršena, tako da je težko govoriti o črnih točkah. Oktobra so tako v osmih dneh ukradli kar tri električna kolesa, skupaj vredna 12.500 evrov, od tega dve v Moravskih Toplicah. Posebno predrzna je bila tatvina, ki se je zgodila 16. oktobra, ko je nekdo sredi belega dne električno kolo izmaknil v središču Murske Sobote. Na Goričkem se je sicer že zgodilo, da je nekdo prikolesaril domov, pustil nezaklenjeno kolo na dvorišču, kar so pridaniči izkoristili, ga naložili v kombi in se odpeljali neznano kam. Zato so se pojavile govorice, da se tujci v tovornih kombijih vozijo po ulicah ali po vasi, dva od njih pa se sprehajata pred vozilom in preverjata, ali so kolesa, ki jih opazita, zaklenjena, ali pa celo z orodjem zlomita ključavnice, kolesa pa nato naložijo v kombi in pobegnejo. Meja z Madžarsko je zelo blizu in ni nadzorovana, tako da težav ni.

Na skrajnjem severovzhodu države sicer še vedno odmeva tatvina tekmovalnega kolesa vrednega kar 14.000 evrov, izpred hotela v Moravskih Toplicah, kjer policisti še vedno iščejo storilca. Omenjeno drzno kaznivo dejanje se je zgodilo 12. junija letos, dan pred začetkom kolesarske dirke po Sloveniji, ko se je karavana ustavila v Prekmurju. Na parkirišču hotela Livada v Moravskih Toplicah je, medtem ko je ekipa Bora Hansgrohe, za katero tekmujeta vrhunska kolesarja Poljak Rafal Majka in Slovak Peter Sagan, servisirala in čistila kolesa, zmanjkalo dirkalno kolo. Morebiti je kraja omenjenega kolesa pomagala našemu Primožu Rogliču, da je postal skupni zmagovalec, poleg takšnih zvezdnikov …