Korporativno prostovoljstvo tudi letos od Lendave do Debelega rtiča

Novartisovi sodelavci v Sloveniji (Lek, Sandoz, Farmacevtika in Onkologija) bodo med 10. aprilom in 29. majem svoj delovni čas namenili posameznikom in različnim organizacijam po vsej Sloveniji – od Lendave do Debelega rtiča. Projektu korporativnega prostovoljstva se bo letos pridružilo več kot 680 zaposlenih iz vseh Novartisovih divizij. Novartisovo oz. Lekovo dobro prakso prostovoljstva so v teh petnajstih letih povzele tudi nekatere druge družbe v Sloveniji, ki pripravljajo podobne dejavnosti.
Novartis v Sloveniji pripravlja dejavnosti korporativnega prostovoljstva že petnajst let zapored po vzoru globalne pobude Novartisa, ki z dnevom prostovoljstva obeležuje ustanovitev družbe Novartis leta 1996.

“Dostopno zdravljenje in odgovorno poslovanje sta temelja družbene odgovornosti v Novartisu. Z raziskovalnimi dosežki in inovacijami ustvarjamo nove in dostopnejše možnosti zdravljenja za bolnike po vsem svetu, obenem pa s svojim posluhom za sočloveka in pomočjo izkazujemo svojo dolgoročno zavezanost in povezanost z lokalnim okoljem in kraji, v katerih delujemo,” je ob 15. Dnevu sodelovanja z lokalno skupnostjo poudaril Zvone Bogdanovski, predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji. “Ponosen sem na več kot 680 sodelavcev, ki s svojim prostovoljnim delom pomagajo posameznikom in organizacijam v okolju, v katerem delajo in živijo. Številni med njimi sodelujejo z lokalnimi skupnostmi že od samega začetka in tako širijo Novartisov posluh za sočloveka tudi v lokalnem okolju. Zdi se mi pomembno pomagati, podati roko tistemu, ki potrebuje pomoč.” Novartis v Sloveniji pobudo Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo letos organizira že petnajsto leto zapored. Vključno z letošnjim letom bodo Novartisovi sodelavci lokalnim skupnostim namenili več kot 41.200 delovnih ur in pomagali več kot 60 organizacijam ter več kot 12.000 posameznikom.

“Na Dnevu sodelovanja z lokalno skupnostjo sodelujem že od vsega začetka, celih petnajst let. Sodelovanje z lokalno skupnostjo nas bogati in všeč mi je, da lahko postorimo nekaj dobrega in koristnega za tiste, ki so pomoči potrebni. To je tudi ena izmed priložnosti, da se med sabo spoznamo in povežemo sodelavci z različnih lokacij, saj je vzdušje vedno sproščeno, veselo in ustvarjalno,” je povedala Irena Smole, ena od prostovoljk v Leku.

Ključna namena Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo sta izkazovanje dolgoročne zavezanosti in povezanosti z lokalnim okoljem v krajih, kjer deluje Novartis, ter povezovanje sodelavcev in sodelavk z različnih funkcij in iz divizij v duhu pomoči drugim ter medsebojnega sodelovanja.

“Rad vračam družbi, in da to lahko delam s sodelavci, me še toliko bolj veseli. Ponosen sem, da ima naše podjetje posluh in aktivno podpira lokalno okolje. Vzdušje na dogodkih je vedno pozitivno in dinamično, hkrati pa iz nas žari močna želja, da nekomu pomagamo in naredimo nekaj dobrega,” je izjavil Janko Ignjatović, prostovoljec iz Mengša.

Pomoč drugim je temelj Novartisovega delovanja. Globalna pobuda, ki se je začela kot Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo, je prerasla v mesec dni trajajoče dejavnosti, s katerimi je Novartis oz. Lek postal tudi dober zgled drugim družbam v Sloveniji. Zaposlene v družbi namreč spodbuja in jim omogoča, da izbranim posameznikom ali organizacijam namenijo svoj delovni čas in se jim tako popolnoma posvetijo. “Veliko mi pomeni, da lahko s svojo prisotnostjo nekomu polepšam vsaj en dan v letu. Tako tudi jaz notranje rastem. Občutek, da sem naredila nekaj dobrega za sočloveka, je fantastičen. Vzdušje na dan dogodka je vedno odlično, sodelavci pozabimo na svoje skrbi in se osredotočimo samo na dejavnost, ki bo osrečila sočloveka. V takih trenutkih se pokažejo veličina človeka, medsebojna povezanost in sodelovanje. Smo kot velika in enotna vesela družina,” je ob začetku letošnjega Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo poudarila Mateja Belej, prostovoljka s Prevalj.

Zaposleni Novartisa v Sloveniji se družijo s starostniki, darujejo kri, zbirajo hrano, urejajo okolice šol in drugih ustanov, pripravljajo izlete za otroke s posebnimi potrebami in še mnogo več.

Mesec prostovoljstva se bo v Novartisu v Sloveniji začel 10. aprila z darovanjem krvi v Ljubljani in že naslednji dan nadaljeval z urejanjem otroškega letovišča ZPMS v Pacugu. Od 15. do 19. aprila bodo na Novartisovih lokacijah v Sloveniji potekale zbiralne akcije za Anino zvezdico, ZMPS, Zavetišče Horjul in za Malo hišo v Tešanovcih.

Največ letošnjih dejavnosti bo 25. aprila, ko bodo Novartisovi prostovoljci v Sloveniji urejali letovišče ZPMS v Kranjski Gori in zdravilišče Rdečega križa Slovenija na Debelem rtiču. Skupaj s Planinsko zvezo Slovenije bodo osvežili planinski dom in njegovo okolico na Vršiču, pogozdovali v okolici Logatca in pobarvali ribiško brunarico pri ribniku Češnjevek ter uredili njegovo okolico.

Novartisovi zaposleni bodo v tem času pomagali še pri barvanju otroških sob Centra Janeza Levca na Karlovški ulici v Ljubljani, se družili s starostniki iz domov v Ljubljani, Mengšu in na Prevaljah ter darovali kri še v Lendavi in Slovenj Gradcu. V sodelovanju s Slovensko filantropijo se bodo družili z azilantkami v Arboretumu Volčji Potok. Varovance Ozare iz Lendave bodo odpeljali na izlet po Lendavskih goricah, varovance Altre s Prevalj na Goričko, varovance VDC INCE Mengeš pa na ogled Tehničnega muzeja Bistra. Skupaj z otroki s posebnimi potrebami OŠ Roje se bodo športno udejstvovali v bovlingu. 22. maja bodo Lekovi prostovoljci Dvojezični osnovni šoli II Lendava pomagali pri izvedbi Regijskih iger Specialne olimpiade Slovenije, ki so namenjene otrokom in odraslim s posebnimi potrebami.