Koronavirus: Zaostrovanje ukrepov

Trenutno je v državi čez 1030 aktivno okuženih z novim koronavirusom. Na včerajšnji tiskovni konferenci je vladni govorec Jelko Kacin obelodanil, da sledi zaostrovanje ukrepov in da bodo zaščitne maske od jutrišnjega dne naprej obvezne tudi na prostem. Prihodnji teden spremenjeni delovni čas lokalov.
Vlada je obravnavala dodatne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Vladni govorec Jelko Kacin je sicer v sredo po sestanku pristojne strokovne skupine dejal, da so opravili vsebinsko razpravo o morebitnih ukrepih, ki pa bodo pričeli veljati že kmalu. Nekateri jutri, drugi v ponedeljek. Jasno je, da je nujno potrebno zmanjšati stike, kjer je to mogoče, Kacin pa je dejal tudi, da se navodila NIJZ ne upoštevajo tako, kot bi se morala. Vlada predlaga način dela od doma, ali pa večinski način dela od doma, pozivajo naj podjetja in organizacije ne organizirajo večjih dogodkov in še, da omejimo svoje obiske v trgovini.

Nošenje mask bo za ves čas pouka obvezno za vse učence od 7. razreda dalje, v primeru, ko bo zunaj veliko ljudi (tržnice, mestna jedra) je nošenje mask iz noči iz petka na soboto obvezno tudi na prostem. S ponedeljkom naj bi začel veljati tudi spremenjeni delovni čas gostinskih lokalov, in sicer po 22. uri, čemur gostinci odločno nasprotujejo. Priporočajo, da bi uslužbencem v podjetjih pred vstopom na delovno mesto merili telesno temperaturo, kmalu bo za to pripravljena zakonska podlaga, kar pomeni, da bo to obvezno. “Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniško. Vlada pa bo omogočila bolniško odsotnost do 3 dni brez predhodnega obiska zdravnika,” je dejal Kacin.

V tem trenutku je dovoljeno zbiranje 10 oseb, če se jih zbere do 50, je treba en mesec hraniti seznam z njihovimi podatki. Vlada razmišlja, da bi to omejila na največ šest ljudi. Vlada razmišlja o spremembi sistema javnega prevoza, po katerem bi za upokojence in druge ranljive skupine določili časovno okno, v katerem bi bilo gibanje predvideno zgolj zanje. Kacin je omenil še, da bodo ti ukrepi vezani tudi na delovanje trgovin, lekarn, pošt, bank in zdravstvenih ustanov. Vlada bo to uvedla, ko bo stroka ocenila, da je to potrebno.