Koronavirus: Vstopna točka za Pomurje od danes naprej v ZD Murska Sobota in nič več v regijski bolnišnici

Skupna vstopna točka za pomursko regijo bo od danes naprej organizirana v nekdanjih prostorih patronažne službe ZD Murska Sobota, vhod vanje pa je s Kopališke ulice. Zaenkrat se bodo v delovanje vstopne točke, ki pa pokriva območje vseh štirih zdravstvenih domov v regiji (ZD Murska Sobota, ZD Lendava, ZD Ljutomer in ZD Gornja Radgona), vključevali le zaposleni v murskosoboškem zdravstvenem domu.
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je zagotovila 36 zabojnikov po Sloveniji, ki bodo služili odkrivanju okuženih s koronavirusom in omejevanju širjenja okužb. Tudi v okviru Zdravstvenega doma Murska Sobota že stojita dva takšna zabojnika, kjer je od danes naprej organizirana skupna vstopna točka za pomursko regijo. Število potrjenih primerov zaenkrat še narašča, do včeraj je bilo 31 potrjenih primerov. Osebe, ki so pozitivne na okužbo s COVID-19, se obravnava v skladu z epidemiološkimi navodili, še sporočajo v ZD Murska Sobota. Zabojnika tako nista namenjena hospitalizaciji.

Kakšni so znaki?

V primeru, da imate vročino ≥38°C, kašljate, oteženo dihate ter ste bili v zadnjih 14 dneh na območjih, kjer je prisoten koronavirus oz. ste bili v stiku z ljudmi iz teh območij, prosimo, da ostanete doma in najprej pokličete v ambulanto svojega izbranega osebnega zdravnika ali pediatra ali v sprejemno ambulanto Zdravstvenega doma oz. nujne medicinske pomoči.

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center. Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro. Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb / strokovnjakov.

Ukrepi in prepovedi

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je podrobneje predstavil nekatere ukrepe, ki jih je v ponedeljek sprejel Svet za nacionalno varnost. V vsa slovenska gospodinjstva bodo prejela eno izmed 730.000 zloženk, kjer so osnovne informacije in kontaktne številke glede morebitne okužbe z novim koronavirusom. Vsi, ki se vračajo iz tujine, pa bodo prejeli SMS sporočilo, v katerem bodo opozorjeni, da naj v primeru vročičnega stanja pokličejo zdravnika in po njegovih navodilih preverijo morebitno okužbo.