Koronavirus: Vstopna točka tudi ZD Lendava

Zdravstveni domovi po državi so, tako kot spomladi, tudi v jeseni zagotovili zabojnike, ki bodo služili odkrivanju okuženih s koronavirusom in omejevanju širjenja okužb. En izmed zabojnikov je znova postavljen tudi pred lendavskim Zdravstvenim domom.
Od minulega tedna pred vhodom Zdravstvenega doma Lendava stoji bivalni kontejner, ki služi kot vstopna točka za koronavirus, kjer že potekajo testiranja. In kako v praksi to pomeni? Bolnik najprej pokliče svojega osebnega zdravnika, nato pa iz ordinacije izbranega zdravnika rezervirajo termin za pregled in odvzem brisa ali pa za odvzem brisa po sistemu “drive-in.” Vzorci so vsak dan do 18.00 ure odpeljani v Mursko Soboto, slednji pa jih odpeljejo v laboratorij v Maribor. Obvestitev testirancev se izvaja naslednji dan. Če je oseba pozitivna, bo dobila obvestilo tudi od epidemiologa.

Delo v Zdravstvenem domu v Lendavi sicer ni moteno, a kljub temu ne poteka v okvirih, kot so jih bili vajeni pred koronakrizo. Vsak pacient se mora najprej po telefonu prijaviti, da dobi termin obiska, obišče pa lahko tudi portal dozdravnika.si, da ne zapravlja časa s čakanjem na prosto telefonsko linijo ambulante. Ob prihodu dobi vprašalnik, izmerijo mu telesno temperaturo in če je vse v redu, lahko obišče svojega zdravnika -seveda v kolikor je zdravnik predhodno presodil, ali je obisk oz. pregled potreben. Zadeve se namreč lahko rešujejo tudi preko telefona. Nujna medicinska pomoč po naših zanesljivih informacijah deluje nemoteno. Zdravstveni domovi Ljutomer in Gornja Radgona spadajo pod Mursko Soboto, Lendava pa ima vnovič svojo vstopno točko.

Nekateri bolniki so s strogimi previdnostnimi ukrepi zadovoljni, drugi malo manj. Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Lendava, ugotavljajo, da pacienti upoštevajo predpisane ukrepe. “Na tak način prispevajo k uspešni zajezitvi širjenja novega koronavirusa SARS-CoV-2. Vsi zaposleni v Zdravstvenem domu Lendava si prizadevajo, da bi bili pacienti zadovoljni z obravnavo pri njih,” še sporočajo iz ZD Lendava. Vstopna točka za Covid sicer deluje med 11:30 in 14:30 uro vsak dan, tudi čez vikend.