Koronavirus: Včeraj ugotovljenih 24 novih primerov, Vlada omejila zbiranje na deset oseb

V torek so med 1607 opravljenimi testi na novi koronavirus odkrili 24 okužb. Aktivno okuženih je 223 ljudi. Minister za zdravje Tomaž Gantar je po seji vlade napovedal, da vlada omejuje zbiranje na deset ljudi, pod določenimi pogoji do 50 (seznam ljudi z naslovi in telefonskimi številkami za obdobje mesec dni). Nam najbližje, v Črenšovcih, so včeraj ugotovili dva na novo okužena. V Lendavi okuženih (uradno) ni.
Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 6.7.2020 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1607
– Št. pozitivnih: 24
– Št. hospitaliziranih: 14
– Št. oseb na intenzivni negi: 0
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 3
– Št. umrlih: 0

Izpostavljamo:

– Vlada je na današnji seji spremenila Odlok o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi, ki začasno prepoveduje zbiranje za več kot 10 ljudi, je potrdil Kacin.
– Zbiranje med 10 in 50 osebami bo dovoljeno pod pogojem, da organizator pozna vse osebe, vodi interno evidenco ter mesec dni hrani kontakte.
– Če organizator dogodka vodi seznam s kontakti vseh udeležencev, se lahko na posameznem dogodku druži do 50 ljudi, je povedal Kacin.
– Policija bo izvajala nadzore glede potencialnih kršitev odloka o omejitvi druženja in sodelovala z zdravstvenim inšpektoratom.
– Bivanje na Hrvaškem lahko na meji izkazujemo s potrdilom o lastništvu nepremičnine oz. plovila, računom nastanitve ter z dokazilom o plačilu turistične takse.
– V zadnjih 3 dneh je bilo približno 95 odstotkov karantenskih odločb izdanih na mejnih prehodih, je povedal namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak.
– Maše bodo še naprej potekale ob upoštevanju dosedanjih ukrepov. Kacin je povedal, da pri cerkvenih obredih ne gre za javni dogodek.

Zaradi hitrega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom, ki so v veliki meri posledica odhodov oziroma prihodov iz tujine, je avstrijska vlada izdala dodatna opozorila glede potovanj in zaostrila nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko.