Koronavirus prinesel za okrog 20-odstotkov nižjo ceno elektrike

Vlada je na današnji dopisni seji izdala Odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije. Po ocenah bo to znižalo račun za električno energijo za povprečno gospodinjstvo za okrog 20 odstotkov.
“S skupnimi močmi smo našli rešitev, ki bo v teh težkih dneh vsaj malo olajšala skrbi: Naslednje tri mesece bo cena električne energije za cca 20 % nižja za gospodinjstva in malo gospodarstvo. Hvala vsem, ki so sodelovali pri tem projektu. Zmoremo,” je ob tem včeraj zapisal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Odlok se izdaja v okviru ukrepov za blaženje socialnih in gospodarskih posledic širjenja virusa SARS-CoV-2 (COVID-19). Z odlokom se začasno poseže v obveznost plačila prispevkov, na način, da za čas od 1.3.2020 do 31.5.2020 mali poslovni in gospodinjski odjemalci električne energije ne plačujejo prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.